Max Manner: Kipuraja

 

Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 415 s.

Kivun tuolla puolen

Rikospoliisi Harri Hirvikallion virkavapaa saa yllättävän käänteen, kun tuttu Europolin agentti Anette Faber ilmestyy hänen kotikulmilleen. Faber pyytää "Harrya" selvittelemään Hollannissa tapahtunutta kaappaustapausta, jonka jäljet johtavat Turkuun. 

Sieppauksen kohteeksi on joutunut kaksi varakkaissa naimisissa olevaa naista, joista vaaditaan mittavia lunnaita. Toinen heistä on upporikkaan laivanvarustajan vaimo, toinen puolestaan entinen huippumalli, jonka suvussa epäillään olevan mafiakytköksiä.

Max Mannerin rikosromaanisarjan kolmannessa osassa Hirvikallio sotkeutuu pirulliseen ihmissuhteiden verkkoon, jossa koetellaan kivun sietämisen rajoja. Joidenkin on ylitettävä kipurajansa vielä suuremman tuskan tukahduttamiseksi, ja joillekin raja tulee vastaan kuin kuolema, musertavan tylynä ja kylmänä. 

Oma arvioni: Max Mannerin syyskuussa 2020 ilmestynyt uusin dekkari Kipuraja tutustutti minut rikospoliisi Harri Hirvikallioon, vaikka kyseessä onkin itse asiassa jo Hirvikallio -sarjan kolmas osa. Muistan aiemmin aloittaneeni Loiset -teosta, mutta kirja oli formaatissa, joka ei toiminutkaan koneellani kunnolla, joten se jäi silloin kesken. Nyt sitten tämä uunituore Kipuraja odotti lainaajansa Jokeri-hyllyllä, enkä voinut sitä sinne jättää. Aika hyvin pääsin tätä sarjan uusinta osaa lukiessani kärryille myös siitä, mitä Harrylle on aiemmin elämässä tapahtunut ja miten mennyt osaltaan todennäköisesti heijastuu hänen nykyiseen mielentilaansa.

Kipurajasta ei tapahtumia ja käänteitä todellakaan puuttunut, joten tylsää hetkeä ei tätä kansainvälistä kaappausdraamaa lukiessa tullut. Mannerin sujuva ja tiivistunnelmainen kerronta piti tiukasti otteessaan viimeiselle sivulle asti. Oli kiinnostavaa liikkua välillä tutuissa maisemissa Turussa ja välillä puolestaan esimerkiksi Hollannissa. 

Voin suositella Kipurajaa kaikille laadukkaan kotimaisen jännityskirjallisuuden ystäville. Voisin hyvin lukea Harri Hirvikallion ja ihanan Maxin tarinaa jatkossakin.