Rutger Bregman: Hyvän historia – Ihmiskunta uudessa valossa

 

Kustantaja: Atena
Julkaisuvuosi: 2020
Hollanninkielinen alkuteos: De meeste mensen deugen / Humankind (2019)
Suomentanut: Mari Janatuinen
Sivumäärä: 400 s.

Hyvä, parempi, ihminen.

Ihminen on luonnostaan itsekäs ja ihmiskunta tavoittelee vain omaa etuaan. Tämä ajatus on juurtunut syvälle ajatteluumme. Sitä toistavat niin historioitsijat, psykologit ja filosofit kuin iltapäivälehdet ja poliitikotkin. Mutta onko uskomus totta?

Historioitsija Rutger Bregman luo ihmiskuntaan vallankumouksellisen näkökulman: 200 000 vuotta historiaa osoittaa lajimme olevan pohjimmiltaan hyvä. Ja silloin kun uskomme muista pahaa, tuomme esiin pimeät puolet omasta käyttäytymisestämme.

Käänteentekevä Hyvän historia haastaa näkemään hyvyyden joka voi luoda uuden pohjan paremmalle tulevaisuudelle.

Oma arvioni: Hollantilainen historioitsija Rutger Bregman (s. 1988) haastaa tässä kiinnostavassa uutuusteoksessaan ajattelemaan ihmiskunnan historiasta uudella tavalla ja katsomaan myös toinen toisiamme aiempaa myönteisemmästä näkökulmasta. Teos luo toiveikkuutta, sillä se osoittaa, ettei itsekkyyttä ole kirjattu geeneihimme, vaan meille on luontaista toimia yhdessä toisten kanssa. Suurin osa ihmisistä on siis hyviä ja kunnollisia, ei egoistisia ja pahoja. Siksi onkin todella surullista, että arkinen hyvyys ylittää uutiskynnyksen edelleen varsin harvoin. Näin ollen Bregman kehottaakin meitä välttämään uutisia. 

Tällä vakuuttavalla sekä tutkimuksia että tarinoita analysoivalla kirjallaan Rutger Bregman haluaa osoittaa ennen kaikkea sen, että me elämme itse asiassa jo nyt planeetalla A, jolla ihmiset ovat syvällisen taipuvaisia tekemään hyvää. Mitä enemmän sitä tehdään häpeämättä ja kirkkaassa päivävalossa, sitä parempi tulevaisuus ihmiskuntaa odottaa. 


"On uuden realismin aika. On uuden ihmiskuvan aika."


Jos haluat tarkastella ja arvioida omaa ihmiskäsitystäsi, tartu tähän ajattelua herättelevään kirjaan. Jos olet pitänyt Yuval Noah Hararin teoksista, pidät todennäköisesti myös Hyvän historiasta.