Taina Laane: Kesytä kriitikkosi – Lempeämmän mielen käsikirja
Kustantaja: Kirjapaja Julkaisuvuosi: 2020 Sivumäärä: 164 s. |
Kuinka tehdä mielestä paras ystävänsä?
Onko sisälläsi kriitikko, joka arvostelee tekemisiäsi alituiseen eikä tunnu hiljenevän, vaikka tahtoisit? Miksi ajatuksemme eivät aina ole ystäviämme vaan syyttävät meitä? Miten löytää vapaampi, merkityksellinen elämä?
Kesytä kriitikkosi kertoo, miten muuttaa sisäistä vuoropuheluaan ja suhtautumista itseensä tietoisuuden ja myötätunnon avulla. Mielestään voi tehdä ystävänsä. Elämä on helpompaa, kun jättää hyvästit kuormittavalle suorittamiselle ja täydellisyyden tavoittelulle.
Käytännön harjoitukset auttavat muuttamaan sisäisen kriitikon ääntä lempeämmäksi. Silloin elämään avautuu iloa, vapautta ja rakkautta – aidon itsen voimaa.
Oma arvioni: Uudessa kirjassaan positiivisen psykologian asiantuntija Taina Laane pohtii, miksi niin usein pelkäämme totuutta itsestämme ja olemme itseämme kohtaan liian vaativia. Miksi emme riittäisi juuri sellaisina kuin olemme? Laaneen mielestä meidän tulee suostua omaan merkitykseen, sillä se tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että hyväksymme oman voimamme. On tärkeää sisäistää ajatus, ettei meissä ole mitään lähtemättömästi pahaa, syyllistä tai viallista. Näin ollen vain omat uskomuksemme erottaa meidät unelmistamme. Aika hienoa, vai mitä.
Kirjassa puhutaan lempeästi siitä, kuinka kriitikon kesyttämisen pitkällä ja vaativalla polulla edetessämme saatamme kokea joskus arkisen valaistumisen. Tällöin olemme saavuttaneet pisteen, jossa kriitikko on enimmäkseen hiljaa. Tässä yhteydessä valaistuminen voisi Taina Laaneen mukaan tarkoittaa sitä, että ihminen on vapautunut mielensä luomasta piinasta, eivätkä negatiiviset sisäiset äänet enää ohjaa hänen toimintaansa. Tällaiset valaistumisen hetket ovat mahdollisia kenelle tahansa, jolla on rohkeutta tarkastella omaa totuuttaan myötätuntoisesti.
Tämän kannustavan käsikirjan monipuoliset harjoitukset auttavat varmasti tällä matkalla, jos päätät sellaiselle lähteä. Arkinen valaistuminen onkin oikeastaan elämänmittainen prosessi. Olemme vastuussa omista tunteistamme ja siitä ettemme heitä oman kriitikkomme ennakkoluuloja toisten niskaan. Onneksi voimme kuitenkin aidon itsen turvin nähdä monet asiat entistä selkeämmin ja myötätuntoisemmin ja olla itseämme kohtaan armollisempia. Kirjan keskeisin viesti on mielestäni tiivistetty hyvin seuraavissa lauseissa:
”Sinun ei tarvitse vaatia itseäsi olemaan jotakin, mitä et ole. Se, mitä olet, riittää.”
Ihan tavallinen on siis riittävän hyvää. Jos oivallamme sen, voimme nähdä oman kauneutemme ja voimamme. Jos sen sijaan koet, että sisäinen kriitikkosi on liian ankara ja haluaisit kesyttää sen, tämä kirja on kirjoitettu juuri sinulle.