Vilja-Tuulia Huotarinen: Omantunnon asioita

 

Kustantaja: Siltala
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 67 s.

 

"Pyörimme piirissä, joka puolella on
tyhjiä tuoleja, sylejä."


Omantunnon asiat ovat maanvyöryjä, jotka liikauttavat meidät paikaltamme. Ja äkkiä maailma on muuttunut. Pysyäkseen pystyssä ihmisten on lähestyttävä toisiaan, otettava tukea, toimittava yhdessä. 

Aiemmista runokokoelmistaan tuttuun tapaan Vilja-Tuulia Huotarinen kirjoittaa nälkäisiä runoja, joiden ajatus on kirkas ja ytimessä tykittää elämänvimma.  

Oma arvioni: Huotarisen uusimmassa runoteoksessa on runoja niin vauvoille, saarelle, rakastetulle, ystäville kuin menneillekin. Niissä kasvetaan, kehitytään ja muututaan. Myös maisemat vaihtuvat, mutta läheisyydenkaipuu pysyy. Huotarisen elämänjanoisissa runoissa tunteet myllertävät ja ihmeet ovat jokapäiväisiä. Keskiössä on elämä, joka osoittaa meille oman tehtävämme ja paikkamme sukupolvien ketjussa ja maailmassa, joka ei ole hyvä mutta ei pahakaan – odotamme me siltä sitten kumpaa tahansa. 


”On kaksi tapaa oppia, pakko ja uteliaisuus.”


Teoksessa annetaan myös oivallisia – mustalla huumorilla sävytettyjä – ohjeita kodinhoitoon. Jos kotona tarjoutuu tilaisuus huutaa, sitä ei kannata jättää käyttämättä, eikä syyllisyyttä kannata kantaa koko ajan. Niskakin siinä tulee kipeäksi, eikä pääkään käänny. 


”Elämä on liian lyhyt hukattavaksi huonoihin imureihin.”


Runoissaan Huotarinen opastaa meitä lempeästi mutta napakasti puhumaan rakkaillemme kauniisti, muutamin tutuin toistuvin sanoin, pitämään ystävän kädestä tiukasti kiinni ja uskomaan unelmiimme. 


”Unelmilla on nimet, eikä rukouksella ilman suuntaa ole voimaa.”


Omantunnon asioita on arkisuudessaan puhutteleva runoteos, jonka tekstit voivat saada lukijan miettimään myös omaa elämäänsä, vaikka tämä ei saarella asuva äiti olisikaan. Ajatustensa ja tunteidensa reflektointi on aina hyvä asia, kai…  Jos siis etsit tuoretta kotimaista runoutta, tämä sekä Helsingissä että Reykjavikissa asuvan Vilja-Tuulia Huotarisen (s. 1977), uusin kirja on mielestäni hyvä valinta. Monitasoisuudessaan kokoelman runot kestävät varmaan mainiosti useammankin lukukerran.