Jenny Rostain: Jääkylmä

 

Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 221 s.

”Puhuin selviytymisestä kuin otteluvoitosta, ajattelin kai edelleen voivani pyyhkäistä oireeni maton alle ja peitellä ne kauniilla lauseilla ja hymyllä.” Tommi Kovanen

Jääkiekkoilija Tommi Kovanen vammautui vuonna 2015 päähän kohdistuneen taklauksen takia. Tapaus herätti Suomessa suuren keskustelun jääkiekkoväkivallasta, kun Kovanen kertoi kokemuksistaan Kuolemanlaakso-kirjassa. 

Jääkylmä jatkaa Kovasen traagista tarinaa ja kertoo aivovamman syvemmästä luonteesta, salakavaluudesta, joka on omiaan tuhoamaan aikuiselämän ja henkilön mahdollisuudet selviytyä yhteiskunnassa itsenäisenä toimijana. Kirja pureutuu siihen, millaista elämä vammautuneena on ja miten raa´asti elämänhallinnan mureneminen näkyy Kovasen elämässä. 

Kirjassa on mukana myös läheisten kokemuksia sekä muiden vammautuneiden pelaajien ja heidän perheidensä ajatuksia. Jääkylmä on koskettava kuvaus aivovammaisen elämästä ja kannanotto jääkiekkoväkivallan vähentämiseksi.

Oma arvioni: Olipa raastavaa luettavaa. Kuinka moninaisia ja vakavia seurauksia päähän kohdistuneella taklauksella voikaan olla vielä vuosien päästäkin niin aivovamman saaneen henkilön kuin hänen lähipiirinsäkin arkeen. Vain hetki - eikä mikään olekaan enää samoin kuin ennen. 

Kunpa jääkiekkoväkivaltaan suhtauduttaisiin viimein asian vaatimalla vakavuudella, sillä jokainen väkivallan seurauksena rikkoutunut ihminen ja perhe on ehdottomasti liikaa. Jääkylmä onkin mielestäni erittäin tärkeä, rehellisen kaunistelematon puheenvuoro aivovamman seurausten vakavuuden ymmärtämisen puolesta. On hienoa, että kirjassa äänensä saavat kuuluviin juuri ne, jotka kokemustensa kautta tietävät, millaista aivovamman kanssa eläminen oikeasti on. Vaikka kirja on sävyltään melko synkkä, se on lukemisen arvoinen ihan jokaiselle.