Anja Portin: Radio Popov

Kustantaja: Kustantamo S&S
Julkaisuvuosi: 2020
Kuvittanut: Miila Westin
Sivumäärä: 289 s.


Kiehtova ja unohtumaton tarina yksinäisyydestä ja ystävyydestä

Yhdeksänvuotias Alfred elää käytännössä yksin. Äitiä Alfred ei ole nähnyt syntymänsä jälkeen, eikä työmatkoilla viipyvä isä taida aina edes muistaa, että Alfred on olemassa. Eräänä yönä Alfred lähtee seuraamaan salaperäistä hiipparia, joka työntää postiluukusta lehden mukana muutakin: omenoita, villasukkia ja voileipiä. 

Alkaa unohtumaton seikkailu, joka muuttaa Alfredin ja samalla monen muunkin yksinäisen lapsen elämän. Hiippari on omalaatuinen Amanda Lehtimaja, lehdenjakaja, joka kuuluu Herkkäkorvaisiin. Amandan luota Alfred löytää vanhan radiolähettimen, jonka on suunnitellut venäläinen fyysikko A.S. Popov. Amandan kotoa käsin Alfred alkaa tehdä salaista, öistä radiolähetystä unohdetuille lapsille.

Jännittävä ja humoristinen, lämminhenkinen tarina tuo mieleen lastenkirjallisuuden rakastetuimmat klassikot, Astrid Lindgrenin ja Marjatta Kureniemen saturomaanit.

Oma arvioni: Kirja piti aikuista lukijaakin tiukasti otteessaan. Oli suorastaan pakko saada tietää, kuinka Alfred Unohdetulle käy. Vaikka kyseessä onkin fiktiivinen sadunomainen tarina, sai se kuitenkin miettimään, kuinka paljon yksinäisiä lapsia on ihan oikeastikin. Lapsia, joiden huokauksia kukaan ei kuule. Kunpa jokaisella lapsella olisi tukenaan ja turvanaan edes yksi herkkäkorvainen aikuinen. Vaikka Radio Popovin perussävy on mielestäni surumielinen, on tarinassa myös toiveikkuutta - ja yllätyksellisiä käänteitä. Suuria ja vaikeita asioita tarkastellaan inhimillisellä lämmöllä. Kaiken kaikkiaan mainio kirja siis, joka on Finlandia-palkintonsa ansainnut!

Vaikka kirja on suunnattu alakouluikäisille lukijoille, sen teemat puhuttelevat myös varttuneempia tarinoiden ystäviä. Suosittelen.