Maria von Kügelgen, Vlada Laukkonen, Ada-Maaria Hyvärinen & Mari Hänninen: Kaikki Koodaa: Päivitä Itsesi - Käytännön opas ajankohtaisiin digitaitoihin

 

Kustantaja: Into
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 230 s.

Mitä on koodaaminen? Pitääkö kaikkien osata koodata? Mitä minun pitää tietää IT-­alasta, vaikka en haluaisikaan koodariksi? Onko alan koulutus välttämätön työllistymisen kannalta? Onko muilta aloilta hankitusta osaamisesta hyötyä?

Tämä kirja toimii kompassina IT-alalle. Jokainen menestyvä yritys tarvitsee ohjelmistojen ymmärtäjiä. Ohjelmistoihin liittyvää ymmärrystä tarvitsevat paitsi koodarit myös perinteisillä aloilla toimivat työntekijät kuten viranomaiset tai lääkärit. Kaikki koodaa on innostavasti kuvitettu teos, joka tarjoaa perustiedot monista ohjelmistoalaan liittyvistä kysymyksistä. Se antaa vastauksia muun muassa siihen, mitä on tekoäly, miten ohjelmistoja kehitetään ja mitä tietoturvasta tulee tietää. Inspiroivien uratarinoiden avulla se auttaa ymmärtämään, että teknologiataitoihin todella kannattaa panostaa yhteiskunnassa, jossa IT laajenee kaikille toimialoille.

Oma arvioni: Varmasti hyödyllinen kirja. On kuitenkin pakko tunnustaa, että aika moni asia meni kuitenkin yli ymmärrykseni, vaikka olenkin oikeastaan lähes koko ikäni toiminut tietokoneiden kanssa. Ensimmäiset kotisivunikin tein aikana, jolloin internet oli laajenemassa ja sosiaalinen media vasta tulossa. 

No, luulenpa, että ymmärtämättömyyden syyt löytyvät ennen kaikkea oman pääni sisältä. Kirjassa on paljon tietoa. Niihin perehtymiseen ja asioiden sulatteluun kannattaa käyttää aikaa. Kaikkea on mahdotonta omaksua kerralla, vaan oppaan tarjoamaa dataa on parempi pureskella pala kerrallaan. Jos koodaaminen kiinnostaa, kannattaa tähän teokseen tutustua. Digitaitoja tarvitsee tulevaisuudessa ihan jokainen meistä, vaikka emme olisikaan koodareita ja muita IT-alan ammattilaisia.