Harri Laiho & Juha Luotola: Leo-Pekka Tähti

 

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 341 s.

Leo-Pekka Tähti (s. 1983) on ensimmäinen suomalainen vammaisurheilija, joka on raivannut tiensä vammattomien huippu-urheilijoiden rinnalle niin arvostuksessa kuin mahdollisuudessa olla ammattiurheilija. Tie huipulle ei ole ollut kuitenkaan helppo. Lasikattoja ovat asettaneet niin ennakkoluulot kuin lajiliitot – lukuisista paralympiakultamitaleista huolimatta taloudellinen menestys ja tunnustukset ovat olleet kiven takana.

Talvet pyörätuolikoripalloileva ratakelauksen maailmanennätysmies on pitänyt yksityiset asiansa tähän saakka omana tietonaan. Millainen mies Leo-Pekka Tähti pohjimmiltaan on? Teos kertoo Leo-Pekan tarinan ja avaa paraurheilun maailman suurelle yleisölle.

Oma arvioni: Tätä kirjaa olen odottanut jo pitkään, onhan Leo-Pekka Tähti Porin Bolt. Kirja kertoo Lepen tähänastisen uran huippuhetkistä niin ratakelauksessa kuin pyörätuolikoripallossakin. Kirjasta selviää myös Tähden kolmas menestyslaji, jota monikaan ei välttämättä tiedä. Olen seurannut paraurheilua niin kauan kuin se on ollut mahdollista, joten siltä osin kirja ei tarjonnut minulle kovinkaan paljon uutta tietoa, mutta aihetta vähemmän tunteville, teos on toki monipuolinen ja ajatuksia herättävä tietopaketti. 

Leo-Pekka on minua yhdeksän vuotta nuorempi, mutta siitä huolimatta ihmisten suhtautuminen vammaisuuteen on ollut yllättävän samanlaista. Tämä osoittaa sen, että ennakkoluulot istuvat tiukassa ja asenteet muuttuvat hitaasti. Leo-Pekka on onneksi onnistunut rikkomaan lasikattoja. Pyörätuolin ei tarvitse todellakaan olla este. Tähden asennoituminen elämään tiivistyy mielestäni osuvasti seuraavassa lauseessa:

 

"Joku osaa laulaa, joku ei, jollain toimii jalat, jollain ei."


Suosittelen tätä kirjaa kaikille. Myös niille, jotka ajattelevat edelleen, ettei vammaisurheilu ole "oikeaa" urheilua. Tämä kirja sopii erinomaisesti luettavaksi juuri tänään kansainvälisenä vammaisten päivänä.