Barak Obama: Luvattu maa

 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2020
Englanninkielinen alkuteos: A Promised Land (2020)
Suomentaneet: Seppo Raudaskoski, Kyösti Karvonen & Ilkka Rekiaro
Sivumäärä: 879 s.

Uskomaton tarina nuoren miehen kasvusta ja tiestä vapaan maailman johtajaksi​

Barack Obaman hätkähdyttävän henkilökohtainen kuvaus poliittisesta opintiestään ja ensimmäisestä virkakaudestaan presidenttinä. ​

Kirja kertoo miten yksi mies tarttui historian haasteeseen ja kohtasi muutosten ja mullistusten aikakauden. Obama johdattaa lukijan soikeaan virkahuoneeseensa sekä keskelle kuumia ja keskeisiä kansainvälisiä kriisejä ja tapahtumia. ​

Kirja sisältää kertomuksen Barack ja Michelle Obaman yhdessä kulkemasta tiestä.​

Vuoden merkittävin kirja!

Oma arvioni: Tämä Barak Obaman muistelmien ensimmäinen osa on melkoinen järkäle. Lähes 900 sivuun mahtuikin paljon kaikenlaista ja ennen kaikkea politiikkaa. Jopa yksityiskohtaiset kuvaukset Yhdysvaltojen sisäpolitiikasta olivat kiinnostavaa luettavaa, vaikka hieman vähäisempikin tarkkuus olisi mielestäni monin paikoin riittänytkin. Kiinnostukseni pysyi kuitenkin hyvin yllä loppuun asti. Tämä osoittaa minusta hyvin sen, että loistavana puhujana tunnettu Barak Obama on myös varsin taitava kirjoittaja. No, hän on lapsesta asti ollut myös innokas lukija, jolle kirjat tarjosivat pakopaikan, joten tämä ei liene kovinkaan yllättävää. 

Obaman kuvaukset eri maiden päättäjistä olivat analyyttisia ja mielenkiintoisia ja ajatukset omista epäonnistumisista avoimen itsekriittisiä. Ystävistään, avustajistaan, vaimostaan ja tyttäristään mies puhuu suurella rakkaudella. Kirjasta löytyi myös huumoria. 

Obama haluaa oman erikoisen tarinansa innoittamana kannustaa nuoria uskomaan itseensä ja korottamaan äänensä tehdäkseen osaltaan maailmasta entistä paremman paikan. Lapsena koetun ulkopuolisuuden ja "outouden" ei todellakaan tarvitse määrittää yksilön loppuelämää. 

Tulen lukemaan mielelläni myös myöhemmin julkaistavan muistelmien toisen osan, joka valottaa vuosia 2012 - 2016.