Maria Pettersson: Historian jännät naiset – Merirosvoja meedioita, varkaita ja vakoojaprinsessoja

 

Kustantaja: Atena
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 502 s.

Näistä naisista ei kerrottu historian tunneilla.

Odotettu tietokirja tutustuttaa yli sataan voimanaiseen, jotka ovat jättäneet jälkensä historiaan mutta joista harva on kuullut. 

Mitä yhteistä on tekoparrassa pelanneella baseball-tähdellä, kolumbialaisella huumepomolla, Yhdysvaltain sisällissodan sankarilla ja japanilaisella samurai-soturilla? He olivat kaikki naisia.

Historian jännät naiset marssittaa esiin liudan kiinnostavia naisia, jotka ovat jääneet suurmieshistorian varjoon: kiinnostavia, uskomattomia, kauheita, törkeitä, sankarillisia ja ennen kaikkia jänniä persoonia. Heidän elämäntarinansa saavat lukijan haukkomaan henkeä ja kysymään: miksi en ole kuullut heistä aiemmin?

Oma arvioni: Tämän kirjan lukeminen oli samaan aikaan sekä hämmentävä että hämmästyttävä kokemus. Hämmentävä siksi, että olin kuullut tai lukenut ennen vain muutamista näistä tässä kirjassa esitellyistä aikansa voimanaisista, jotka taistelivat rohkeasti oikeuksiensa ja paremman tulevaisuuden puolesta. Kirja on melkoinen tietopaketti, mutta kustakin naisesta kirjoitetut tekstit ovat kuitenkin sopivan mittaisia luettavaksi vaikkapa mukavina "välipaloina". Petterssonin kokoamat lyhyet elämäntarinat veivät lukijansa mielenkiintoiselle aika- ja kulttuurimatkalle historian jännien naisten seuraan myös varjoisille poluille. Tällaisia värikkään informatiivisia tarinoita olisi lukenut mielellään jo historiantunneillakin. Onneksi historiaan tutustuminen ei ole kuitenkaan koskaan liian myöhäistä.   

Jos monenlaisten naisten historia kiinnostaa, tähän silmiä avaavaan kirjaan kannattaa ehdottomasti tutustua. Suosittelen kovakantista teosta, sillä kirjan e-kirjaversiosta puuttuvat valitettavasti kaikki kuvat. Voihan kirjan henkilöiden kuvia toki googlettaa, mutta silti...