Marko Tikka & Seija-Leena Nevala: Kielletyt leikit – Tanssin kieltämisen historia 1888–1948
Kustantaja: Atena Julkaisuvuosi: 2020 Sivumäärä: 260 s. |
Joulukuussa 1939 tanssimisesta tuli rikos. Arviolta viisitoista tuhatta tavallista, huvittelunhaluista suomalaista sai sotavuosina sakko- tai vankeustuomion tanssimisesta. Ratsioissa kaksi tanssijaa menetti henkensä poliisin ampumiin luoteihin.
Maailman mittakaavassakin poikkeuksellisen tanssikiellon taustalla oli vuosikymmenien kamppailu paritanssin julkisesta hyväksynnästä. Tanssin kieltämisessä ja sallimisessa yhdistyivät nuoriso- ja työväenliikkeen kamppailu jäsenistä, käsitys isänmaallisuudesta ja se, kenellä on valta päättää naisen kehosta. Tanssimiseen liitetyt jännityksen, pelon ja häpeän tunteet kulkeutuivat pitkälle sodanjälkeiseen aikaan – aina lavatanssien kultakauteen saakka.
Oma arvioni: Teos valottaa kiinnostavasti, monipuolisesti ja perusteellisesti tanssin kieltämisen taustoja ja vaikutuksia eli aihetta, jota ei ole aikaisemmin juurikaan tutkittu ja joka siksi on osa sosiaali-ja kulttuurihistoriaa, jota suuri yleisö ei välttämättä vielä tunne. Tämän kirjan avulla aiheeseen tutustuminen on mahdollista kenelle tahansa.
Teos osoittaa hyvin sen, että tanssin kieltämisen historia on tunteiden historiaa. Vuosikymmenten ajan on kiistelty siitä, onko tanssiminen urheilua, kulttuuria vai syntiä. Ikävä kyllä näkemys tanssista etenkin nuorisoa rappeuttavana siveettömänä toimintana johti Suomessa aikanaan kohtuuttomiin seurauksiin: sakkoihin, vankeusrangaistuksiin ja jopa kuolemiin.
Tämä Marko Tikan ja Seija-Leena Nevalan kirjoittama teos voitti tänä vuonna tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Suosittelen kirjan lukemista lämpimästi kaikille historiasta kiinnostuneille.