Matt Haig: Syitä pysytellä hengissä

 

Kustantaja: Viisas Elämä
Julkaisuvuosi: 2016
Englanninkielinen alkuteos: Reasons to Stay Alive (2015)
Suomentanut: Jaakko Heinimäki
Sivumäärä: 283 s.

Kirjailija Matt Haig oli 24-vuotias, kun hänen maailmansa romahti. Hän koki, ettei jaksanut enää elää ja päätyi lopulta vain askeleen päähän itsemurhasta. Häikäisevän kauniit Ibizan ja Välimeren maisemat ympärillä saivat todistaa, kuinka hän seisoi kallion reunalla ja keräsi ensin rohkeutta kuolla - ja vain hetkeä myöhemmin, rohkeutta elää. 

Syitä pysytellä hengissä on enemmän kuin muistelmateos. Se on koskettava, hauska ja rohkaiseva selviytymistarina. Se on tosikertomus nuoren miehen kamppailusta masennuksen ja ahdistuksen musertavassa puristuksessa. Mutta se on myös kirja valosta tunnelin päässä: elämänuskon löytämisestä sen jälkeen, kun kaikki tuntuu menetetyltä. 

Oma arvioni: Haig kirjoittaa asioista, joita olisi itse vaikeimpina hetkinään halunnut kuulla. Kirja osoittaa mainiosti sen, että masennuksesta on mahdollista puhua avoimesti ja kaunistelematta, mutta samalla ymmärtäväisesti. Näin vakavasta aiheesta lukeminen tuntuu oikeastaan yllättävän kevyeltä. Masennusta ja ahdistusta ei kuitenkaan missään nimessä vähätellä, vaan myönnetään niiden olevan melkoisia mysteerejä joita niitä kokemattoman henkilön ei ole helppo käsittää. 

Haigin oivaltavat kuvaukset masennuksesta esimerkiksi elävänä painajaisena ja mustana koirana auttavat kuitenkin ymmärtämään edes jonkin verran tätä monioireista ja näkymätöntä ilmiötä, joka pitää monia ihmisiä tiukasti otteessaan. Oman kokemuksena perusteella Haig haluaakin tuoda toivoa. Hän muistuttaa lukijaa muun muassa siitä, että masennus on aina pienempi kuin me, vaikka se tuntuisi kuinka valtavalta tahansa. Hän kehottaa luottamaan siihen, että aika parantaa, vaikka pillerit eivät kaikille masentuneille helpotusta toisikaan. 

Paitsi tarina masennuksesta ja siitä selviytymisestä, Syitä pysytellä hengissä,  on myös hieno ylistys elämälle. Suosittelen lämpimästi.