Miika Nousiainen: Pintaremontti

 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 367 s.

Näen sukulaisten silmistä saman ajatuksen: eikö tuo raukka ole vieläkään löytänyt kumppania?

Sami Heinonen etsii elämänsä naista uupumatta ja keinoja kaihtamatta. Hänellä on ilmiömäinen kyky sotkea asiansa umpisolmuun. Pian Sami saa myös rikollisjengin peräänsä ja joutuu piileskelemään ystävänsä asunnossa salaa lähipiiriltään. Sillä Heinosten suvussa ei vaikeista asioista puhuta. 

Riemastuttava komedia hyvinvointi-ihmisten pahoinvoinnista. 

Oma arvioni: Uudessa romaanissaan Nousiainen kuvaa elämänmakuisesti ja lempeän humoristisesti erilaisten ihmisten kamppailua oman elämänsä kipupisteiden kanssa. On unelmia perheidyllistä ja loputtomalta tuntuvaa yksinäisyyttä ja yksinhuoltajaisän arkitodellisuutta. Pintaremontti on myös koskettava tarina perheestä, jossa tunteita ei ole juuri näytetty eikä isoistakaan asioista avoimesti puhuttu. Mutta kenties vieläkään ei ole liian myöhäistä korjata tilannetta. Ehkä tämänpäiväiset haaveet voivat toteutua huomenna, tai ainakin ensi vuonna. 

Jos etsit hyvänmielenromaania, jossa annetaan tilaa niin itkulle kuin naurullekin, Pintaremontti on hyvä valinta. Itselleni se oli tämän kirjavuoden 240. luettu kirja. Suosittelen.