Tom Boyce: Orkidea vai voikukka? Miksi lapset ovat niin erilaisia ja miten kaikki voivat kukoistaa

 

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2020
Englanninkielinen alkuteos: The Orchid and the Dandelion (2019)
Suomentanut: Jorma-Veikko Sappinen
Sivumäärä: 350 s.

Auta herkkää lastasi kukoistamaan

Miksi jotkut lapset tuntuvat kestävän melkein mitä vain, kun toisille pienetkin vastoinkäymiset ovat liikaa? Kyse ei ole heikkoudesta ja vahvuudesta vaan temperamenttieroista ja fyysisistä reaktioista stressiin, joihin lapsi itse ei voi vaikuttaa. Noin viidesosa lapsista on synnynnäisesti muita herkempiä, niin sanottuja orkidealapsia. Heidän vastakohtiaan ovat voikukkalapset, jotka rehottavat tyytyväisinä, olipa kasvuympäristö mikä vain. Orkidealapset vaativat kasvattajiltaan paljon, mutta oikealla tuella ja ohjauksella heidät saa puhkeamaan kukkaan. Jos orkideat jätetään selviytymään yksin, vastoinkäymiset voivat merkitä heille terveyshaittoja ja pahimmassa tapauksessa suistaa heidät kasautuviin ongelmiin. 

Tutkimuksiinsa tukeutuen Tom Boyce kartoittaa orkidealasten kehitystä ja heille tyypillisiä haasteita. Mikä tärkeintä, hän neuvoo, millä keinoin tukea orkidealasta ja ohjata tätä onnelliseen tulevaisuuteen. Boycen kirja antaa eväitä kaikenlaisten lasten kasvattajille, sillä harva lapsi on puhdas voikukka tai orkidea. Teos on myös vahva puheenvuoro jatkuvan stressin haitoista fyysiselle ja psyykkiselle terveydelle, mikä ei koske vain lapsia vaan kaikkia ihmisiä.

Oma arvioni: Yhdysvaltalaisen lastenlääkärin Tom Boycen mukaan on tärkeää, että jokaisen lapsen persoonallisuustyyppi tunnettaisiin, jotta hänen kehitystään voitaisiin tukea ja kokonaisvaltaista hyvinvointia edistää parhaalla mahdollisella tavalla. Siksi hän on jakanut lapset herkkiin orkideoihin ja sitkeisiin voikukkiin. Boyce kuvaa kirjassaan monipuolisesti sitä, kuinka perimä vaikuttaa sekä temperamenttiin että stressiherkkyyteen. Orkidealapset ovat stressiherkempiä ja alttiimpia myös kavereiden vaikutukselle. Vaikka huonosti hoidettu orkidealapsi voi masentua, on hyvä muistaa, että hyvin hoidettuna hän saattaa kukoistaa jopa voikukkalasta enemmän. Näin ollen on tärkeää, että lasta ei leimata erityisen herkäksi, vaan hänen kasvuaan tuetaan esimerkiksi lempeää siedätystä tarjoten. 

Suosittelen kirjaa kaikille kasvattajille ja etenkin niille, jotka ovat kiinnostuneita lasten temperamenttierojen tunnistamisesta ja niiden huomioon ottamisesta.