Arto Mustajoki: Väärinymmärryksiä – Miten voisimme puhua ja kuunnella paremmin?

 

Kustantaja: Gaudeamus
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 343 s.

"Mikset heti sanonut!"

"Ai sitäkö sä tarkoitit!"

Väärinymmärrykset ovat usein pieniä ja arkisia, mutta joskus niillä on vakavia seurauksia. Ne rikkovat ihmissuhteita, lyövät kapuloita politiikan ja kaupan rattaisiin ja vaarantavat ihmishenkiä. Ihmisten välisen kommunikaation toistuva epäonnistuminen onkin maailman suurimpia ongelmia.

Niin kielen kuin mielenkin ominaisuudet ovat otollista maaperää väärinymmärryksille. Kieli on joustavuudessaan epätarkka kommunikaatioväline, ja usein virheellisesti oletamme keskustelukumppanin tietopohjan vastaavan omaamme. Lisäksi aivomme pyrkivät säästämään energiaa tietoa käsitellessään - joskus viestin välittymisen kustannuksella.

Väärinymmärryksiä auttaa tunnistamaan kommunikaation sudenkuoppia. Huumorilla höystetty teos ammentaa niin tutkimuksesta kuin arkielämän sattumuksistakin. Kun ymmärrämme, miksi emme aina ymmärrä toisiamme, voimme kehittyä paremmiksi puhujiksi ja kuuntelijoiksi. 

Oma arvioni: Tämä monipuolinen ja laajaan tutkimus- ja kokemustietoon perustuva teos on hyödyllistä ja innostavaa luettavaa kaikille meille, jotka haluamme ymmärtää toisiamme paremmin. Kirja  on ymmärtäväinen ja humoristisuudessaan viihdyttävä. Kirjan esimerkit nostavat mieleen varmasti monia  tuttuja  tilanteita, joissa kaikki ei vuorovaikutuksen osalta mennyt parhaalla mahdollisella tavalla. Teoksen konkreettiset ohjeet ovat arvokkaita, mutta niitäkään noudattamalla kaikki väärinymmärrykset eivät kuitenkaan katoa. Niitä on ollut aina ja tulee myös aina olemaan. Suosittelen kirjaa silti todella lämpimästi kaikille väärinymmärrysten syistä ja seurauksista kiinnostuneille.