Eveliina Talvitie: Vanha nainen tanssii

Kustantaja: Into
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 240 s.
Valokuvat: Jyri Pitkänen


Eveliina Talvitie pohtii uutuuskirjassaan, miksi sanapari ’vanha nainen’ saa monet tuohtuneena todistamaan päinvastaista?

Vanheneminen on väistämätöntä. Jos se kielletään, piiloon jää paljon arvokasta, hullua ja sielukasta. Miksi siis niin harvassa ovat ne naiset, jotka ylpeästi tunnustautuvat vanhoiksi?

Talvitie kohtaa uutuuskirjassaan viisikymmentävuotiaan itsensä lisäksi 11 naista, jotka ovat elämässään osanneet tanssia muidenkin rytmiin, mutta löytäneet lopulta omansa. Kokemuksistaan kertovat Ann Selin, Anu Sinisalo, Ervi Sirén, Katariina Souri, Laila Snellman, Leena Pasanen, Marketta Mattila, Pirkko Arstila, Pirkko Lahti, Raisa Rauhamaa ja Seela Sella. Kirjan upeat valokuvat on ottanut Jyri Pitkänen.

Oma arvioni: Yksi asia on varmaa: vanheneminen on väistämätöntä. Mutta, milloin ihminen - ja erityisesti nainen - on vanha? Onko sillä oikeastaan edes väliä? Sanotaan, että naisen täyttäessä 50  hän muuttuu näkymättömäksi. Jos näin olisi, eipä tässä olisi itselläkään kuin kolmisen vuotta aktiivista elämää jäljellä No, onneksi tilanne ei sentään ole ihan näin karu, sillä Talvitien kirjassa on yli 80-vuotiaita naisia, jotka ovat edelleen monessa mukana ja elävät täyttä elämää, iästään riippumatta ja itse asiassa myös juuri sen ansiosta. 

Kirjassa kerrotut julkisuudesta tuttujen naisten tarinat valottavat kiinnostavalla tavalla paitsi heidän elämäänsä ja kokemuksiaan, myös niitä odotuksia, joita naisiin on vuosikymmenten aikana yhteiskunnassa kohdistettu ja niitä oikeuksia, joiden puolesta he ovat sukupuolensa vuoksi joutuneet taistelemaan. Rohkeutta ja sinnikkyyttä on tarvittu ennen ja tarvitaan edelleen. Mutta naisiltahan sitä löytyy, vielä vanhanakin! 

Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille vanheneville naisille. Kirjan tarinat voimaannuttavat, sillä ne osoittavat hienosti sen, että vanhenemisen ei tarvitse olla pelkkää rapistumista ja kärsimystä. Se voi olla myös iloa ja unelmia, niin ja tietenkin tanssia.