Jarmo Lehtinen: Keskusteluja Gottfried-koiran kanssa

Kustantaja: Art House
Julkaisuvuosi: 2020
Äänikirjan kesto: 2 h 14 min
Lukija: Jukka Pitkänen


Puiston penkkiä ja sillä istuvaa miestä lähestyy koira, joka esittäytyy Gottfriediksi. Se on ajatellut ottaa itselleen ihmisen. Kun löyhistä järjestelyistä on sovittu, mies ja koira alkavat keskustella.

Keskusteluja Gottfried-koiran kanssa on autofiktiivinen esikoisteos, jossa mies ja koira vaihtavat ajatuksia nykyajan työelämästä ja ihmisen luonteen heikkouksista, vanhoista kameroista ja James Bondista, pölystä ja universumista - sekä unettomuudesta ja rohkeudesta, kuolemasta ja ystävyydestä. Lempeässä sielujen sympatiassa syntyy oivalluksia.

Oma arvioni: Filosofisia, viisaita ja viihdyttäviä keskusteluja koiran ja sen ihmisen välillä. Mainio kirja etenkin kaikille meille, joiden mielestä koira on ihmisen paras ystävä. Kirjan lämminhenkinen huumori sai minut kaipaamaan aikoja omien koirieni kanssa, jotka muuten aikoinaan valitsivat minut ihmisekseen. Itse olin toki valinnut ensin rodun ja sitten kennelin. Tätä episodiromaania kuunnellessa mieleen muistui elävästi, kuinka helppoa koirille olikaan puhua ihan mistä vaan. Ja pelkkä karvaisen kaverin läsnäolo vähensi stressiä ja lisäsi elämäniloa. Oi niitä aikoja, kun kodissani oli koira. 

Jos olet kiinnostunut valokuvauksesta, suosittelen sinulle painettua kirjaa valokuvien kera. Jos taas haluat keskittyä keskustelujen kuunteluun, Jukka Pitkäsen luenta toimii tässä(kin) kirjassa mielestäni hyvin.