Juha Taskinen: Jää hyvin, saimaannorppa

 

Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 201 s.

Juha Taskinen ikuisti kameralla ensimmäisen saimaannorppansa kesällä 1979. Sulkimen räpsähdyksestä käynnistyi elämäntyö, joka sai suomalaiset rakastumaan tähän sympaattiseen, uhanalaiseen hylkeeseen ja Saimaan norppakannan nelinkertaistumaan neljässä vuosikymmenessä. 

Jää hyvin, saimaannorppa on Taskisen palkitun ja ylistetyn Saimaa-trilogian päätös ja huipentuma. Nimensä mukaisesti se on myös Taskisen jäähyväiset Saimaan omalle hylkeelle, sillä hän on päättänyt ryhtyä päätoimiseksi kalastajaksi norpille turvallisilla pyydyksillä. On toisten vuoro jatkaa saimaannorpan asianajajana, mutta ystävyys jatkuu. 

Kirja on kaiken nähneen ja kokeneen saimaannorpan puolustajan kiitos elämälle ja ystäville. Siinä Taskinen on löytänyt jotain vielä suurempaa: ilon ja luopumisen lahjan. Kirjan kuvissa ja tarinassa hän on kotona kuuttien luona, ui järvilohien puolesta Saimaan yläjuoksulta alajuoksulle, lapioi norpille ensimmäisen apukinoksen, riemuitsee kuuttikaksosista, välittää maailmalle kuvaa Pullervo-norpasta, hyräilee Laulavan norpan kanssa ja paljon muuta. 

Oma arvioni: Teos on hieno ja koskettava kokonaisuus. Siinä lukija pääsee kuvien ja sanojen avulla lähelle Saimaalla eläneitä norppia ja pääsee tutustumaan tämän sympaattisen lajin elinolosuhteisiin ja eri norppayksilöiden luonteisiin. Bonuksena kirjassa on myös lisätyn todellisuuden tarinankerrontaa videoiden muodossa. 

Itse olen seurannut innokkaasti norppaliveä, joten halusin ehdottomasti lukea norpista lisää. Tämä Juha Taskisen rakkaudentunnustus sekä Saimaalle että saimaannorpalle oli ehdolla vuoden 2020 Finlandia-palkinnon saajaksi tietokirjallisuuden kategoriassa ja se nousikin äänestyksessä lukijoiden suosikiksi. Jos etsit erilaista ja vaikuttavaa luontokirjaa, Jää hyvin, saimaannorppa on erinomainen valinta. Suosittelen lämpimästi.