Miia Halme-Tuomisaari: Kaikki kotona – Kun korona mullisti maailmamme

 

Kustantaja: Kirjapaja
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 138 s.

Koronapandemian myötä tuntematon ja epävarma vyöryivät elämäämme. Tuttu arki katkesi, ja tuntui, että kaikki on poikkeuksellista. Käynti lähikaupassakin oli yhtäkkiä vaarallista.

Korona on ollut pakkopysähdys, mutta poikkeusjaksona se on tarjonnut myös peilin sille, mitä pidämme elämässämme normaalina. Mitä korona-aika kertoo meille itsestämme, maailmasta tai käsityksistämme hyvästä, mielekkäästä elämästä? Voiko arki joskus jatkua kuin mitään ei olisi tapahtunut? Onko sen syytäkään jatkua kuin mitään ei olisi tapahtunut?

Antropologi Miia Halme-Tuomisaaren Kaikki kotona on tarkkanäköisen tutkijan, havainnoijan ja kanssakokijan teos elämästämme maailmassa, jota korona järisytti.

Oma arvioni: Teoksessa kuvataan kiinnostavasti, mitä uutta maailmanlaajuinen pandemia kertoo niin yhteiskunnista kuin ihmisten arkielämästäkin. Ikävä kyllä epävarmuus on lisännyt muun muassa vastakkainasetteluja ja jakautuneisuutta sekä Suomessa että muualla maailmassa. Teos haastaa lukijaa pohtimaan, mikä oikeastaan onkaan normaalia, ja millainen on tieteen ja "huuhaan" suhde. Mutta, voisimmeko oppia tästä epävarmuuden tilasta ehkä jotakin, voisimmeko kenties hidastaa tahtia pysyvämminkin? Itse haluan uskoa siihen, että tästä poikkeuksellisesta ajasta, jonka seurauksia voimme pitkään vain arvailla, voi lopulta seurata myös jotain hyvää niin ihmiselle kuin luonnollekin. Iso kysymys kuuluukin: Olisiko meillä sittenkin mahdollisuus toimia toisin?