Richard Bach: Lokki Joonatan

 

Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2015
Englanninkielinen alkuteos: Jonathan Livingston Seagull (1970)
Suomentanut: Jaana Kapari-Jatta
Valokuvat: Russell Munson
Sivumäärä: 116 s.

Lokki Joonatan on kirja elämisen riemusta, vapaudesta, itsensä toteuttamisen rajattomista mahdollisuuksista. Tämä herkkä ja viisas teos on saanut miljoonia ystäviä ympäri maailmaa. Uuteen painokseen on lisätty Bachin jo 1972 kirjoittama neljäs osa. Bach muistuttaa meitä siitä, että kaikki opit voivat muuttua normeiksi ja sokeiksi uskomuksiksi – jopa vapaus.

Jaana Kapari-Jatan uusi, raikas suomennos tuo rakastetun klassikon nykypäivään.

Oma arvioni: Melko harvoin tartun klassikkoteokseen ja vielä harvemmin useamman kuin yhden kerran. Nyt tein niin. Luin tämän vahvasti vertauskuvallisen pienoisromaanin nyt siis toiseen kertaan. Aiemmasta lukukerrasta onkin vierähtänyt jo useampi vuosikymmen. Kirjalla on hieno ja ajaton viesti: jokaisella on oikeus olla oma itsensä ja tehdä mitä haluaa. Tai niin ainakin tulisi olla. Aina massasta erottuminen ei kuitenkaan ole helppoa. sillä haluamme kuitenkin kuulua joukkoon ja tulla hyväksytyksi.

Lokki Joonatan on myös hieno kuvaus oppimisen ilosta ja lentämisen riemusta. Tämä on ymmärrettävää, sillä Bach on aikoinaan palvellut Yhdysvaltain ilmavoimissa ja esiintynyt taitolentäjänä Lokki Joonatan kannustaa uskomaan itseensä ja unelmiinsa. Jos emme luota mahdollisuuksiimme ja uskalla yrittää, emme voi kehittyä parhaaksi versioksi itsestämme. Siipemme eivät kanna, jos ajattelemme niin. 
E-kirjaa lukiessa nousin itsekin melkein liitoon, kun kuvat sivuja kääntäessä ikään kuin heräsivät eloon. 

Jos etsit kirjaa, joka auttaa sinua hetkeksi irtautumaan arjesta, saa miettimään elämää ja on nopealukuinen, tässä on yksi sellainen.