Kirja-arvio: Tommi Laihon esikoiskirjassa väkivaltarikosten tsunami piinaa Helsinkiä

Kun Myllypuron päivystykseen raahautuu verinen ja sekava maahanmuuttajapoika, kenelläkään ei ole aavistustakaan, millainen tapahtumaketju siitä käynnistyy. Toipuessaan sairaalassa poika paljastaa psykiatrille, että häntä on painostettu tekemään itsemurha. Rikostutkija Karita Haapakorpi kohtaa sattuman toisensa perään, mikä johtaa poikkeuksellisen rikostutkinnan avaamiseen. Alkaa löytyä vuosien takaisia epäselviä kuolemantapauksia, Tapahtumien edetessä Herttoniemen siirtolapuutarhan ihana idylli säröilee. Onko turvallinen lintukoto pian enää muisto vain? Nuorten muodostama Hylättyjen jengi nousee esille jatkuvasti. Kun  median edustajat saavat vihiä siitä, mitä etsitään, tilanne vain pahenee. Kohuotsikot herättävät ihmisissä pelkoa ja suoranaista hysteriaa.

Uhanalaiset on helsinkiläisen Tommi Laihon (s. 1973) esikoiskirja. Laiho voitti käsikirjoituksellaan Otavan 2019 -jännitysromaanikilpailussa. Kiinnostavaa on, että käsikirjoitus on optimoitu myös televisiosarjaksi. Luulenpa, että vahvana ja henkilövetoisena tarinana Uhanalaiset toimisi mainiosti televisiossakin, jos roolituksessa onnistutaan hyvin.

Suurena, läpi tarinan kulkevana teemana on ihmisten jatkuva kamppailu sekä sisäisten että ulkoisten uhkien kanssa. Laiho kuvaa hyvin sitä, miten eri tavalla ihmiset tällaisissa tilanteissa toimivat: jotkut lamaantuvat ja toiset turvautuvat brutaaleihin tekoihin. Rakkauden ja vihan voimat kilpailevat jatkuvasti elintilasta. Ikävä kyllä rakkaus ei aina voita.

Oli mukava "tutustua" rikostutkija Katriin, tilastotieteilijä Juhaan ja psykologi Aminaan. He kaikki ovat kiinnostavia, omien ongelmiensa kanssa kipuilevia ihmisiä, joista lukisin mielelläni lisää, joten toivoisin Uhanalaisten saavan jatkoa jossain vaiheessa.  

Vallitseva maailmantila on saanut aikaan sen, etten tällä hetkellä lue mielelläni jännityskirjallisuutta. 
Ihmisten pahoinvointi, pahuus ja erilaiset uhat kun ovat tulleet entistä enemmän iholle ilman murhamysteereitäkin. Itse asiassa Tommi Laihon Uhanalaiset onkin ensimmäinen tänä vuonna lukemani dekkari. Kun sain kustantajalta yllättäen arvostelukappaleen tästä silloin vielä julkaisemattomasta uutuusjännäristä, päätin heti kuitenkin tarttua teokseen. Olen iloinen, että tein niin, sillä kirja oli luettava nopeasti loppuun. Tarina imaisi mukaansa ja piti koukuttavasti otteessaan aivan viime riveille asti. Jos siis etsit tuoretta, tämän hetken ilmiössä kiinni olevaa kotimaista jännitysromaania, lue  tänään ilmestynyt Uhanalaiset. Suosittelen. 

Kustantaja: Myllylahti
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 358 s. 


P.S. Kiitos kustantajalle saamastani arvostelukappaleesta.