Mauri Kunnas: Koiramäen Martta ja Ruuneperi

 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2007 (4. painos) 
Sivumäärä: 64 s.

"Ruotsalaisia emme ole, venäläisiksi emme tule, olkaamme siis suomalaisia!" Kansalliset suurmiehet suurine ajatuksineen tekevät Koiramäen pikku Marttaan lähtemättömän vaikutuksen. 

Koiramäen Martta on päässyt serkkunsa mukana kansallisrunoilija Ruuneperin kotiin auttamaan Fredrika-rouvaa leipomisessa. Tyttöjen apu onkin tarpeen, sillä taloon on tulossa mieluisia vieraita: Elias Lönnrot, J.V. Snellman ja Sakari Topelius. 

Ruunepereilla Martta pääsee näkemään runoilijan ankarassa luomistyössään ja kuuntelemaan Topeliuksen jännittävää satua koivusta ja tähdestä. Tutuiksi tulevat myös kovaonnisen Saarijärven Paavon ja hupsun sotaurhon Sven Tuuvan tarinat. Kansakunnan merkkimiesten tapaaminen herättää pienessä koiramäkeläistytössä suuren oivalluksen: on sentään aika hieno juttu olla suomalainen!

Mauri Kunnaksen riemukas, hauskasti sivistävä koko perheen Koiramäki-kirja esittelee kansalliset merkkimiehemme uudessa valossa. 

Oma arvioni: Kirja kertoo historiasta hauskasti ja värikkäästi. Jos siis ajattelit historian olevan tylsää, lue tämä kirja. Ja Kunnaksen luoma kuvitus on jälleen täynnä yksityiskohtia, joissa riittää ihasteltavaa niin pienille kuin isommillekin lukijoille.