Minna Salami: Aistien viisaus – Mustan feminismin näkökulma kaikille

 

Kustantaja: Kustantamo S&S
Julkaisuvuosi: 2020
Englanninkielinen alkuteos: Sensuous Knowledge: A black feminist approach to everyone (2019)
Suomentanut: Sini Linteri
Sivumäärä: 240 s.

Omaääninen ajattelija ja rohkea tarinankertoja Minna Salami yhdistää filosofisessa ja leikkisässä esikoisteoksessaan populaarikulttuuria, afrikkalaista perinnetietoutta ja myyttejä omakohtaiseen. Hän kertoo uuden, voimaannuttavan tarinan, joka rikkoo vanhat käsitykset rodusta, sukupuolesta ja vallasta.

Minna Salami hahmottelee uudenlaista feminismiä, jonka ytimessä on afrikkalainen näkökulma ja musta feminismi. Inspiroivan, kohottavan, jokaisessa ihmisessä piilevää henkistä ja kehollista tietoutta ylistävän kirjan sanoma on kriisissä olevalle maailmalle toivon ja suuremman yhteisymmärryksen viesti. Aistien viisaus on näkökulma maailmaan ja erityinen tietämisen tapa, joka on kaikkien ulottuvilla.

Oma arvioni: Suomalais-nigerialainen Salami hahmottelee kirjassaan maailmankatsomusta, jonka keskiössä ovat sekä henkinen että kehollinen tietous. Se haastaa käsityksiä perinteisestä eurooppalais- ja mieskeskeisestä yhteiskunnasta ja kehottaa lukijaansa pohtimaan syvällisesti, mitä tieto ja tietäminen oikeastaan ovatkaan. Teos on esseemäinen tutkielma ihmisenä olemisen perusteista. Se liikuttaa, hämmentää ja hämmästyttää. 

Aistien viisauden esittelemässä vapauden ja mustan feminismin filosofiassa riittää pureskeltavaa pitkäksi aikaa. Teos ei päästä lukijaansa helpolla, mutta ei vaikuttavan ja maailmaa muuttamaan pyrkivän kirjallisuuden kuulu niin tehdäkään. Salamin mukaan viisaus piileekin kokonaisvaltaisemmassa ajattelussa, johon hän kirjassaan kannustaa ihan jokaista meistä muun muassa sukupuoleen ja ihonväriin katsomatta. Jos etsit omaäänistä ja ajattelemisen aiheita tarjoavaa luettavaa, tartu Aistien viisauteen.