Satu Pihlaja: Valinnan paikka – Näin teet parempia päätöksiä

 

Kustantaja: Atena
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 239 s.

Psykologin konkreettinen tietokirja kannustaa ja opastaa omannäköisiin valintoihin.

Ihmisillä on nykyään valtavasti valinnan mahdollisuuksia mutta niiden myötä myös vaikeuksia valita. Valitsemme työuran, puolison ja asuinpaikkamme, mutta teemme päivittäin myös lukemattomia pieniä valintoja. Omannäköisten valintojen tekeminen käy joskus voimille.

Valinnan paikka näyttää, miten moniin asioihin pystyy vaikuttamaan ja miten aina voi valita myös toisin. Päätöksen hetkellä on tärkeää tuntea itsensä, valintojensa lähtökohdat ja taustat sekä etsiä rohkeasti uusia valinnanmahdollisuuksia. Valintakaaosta voi hallita rutiineilla, arvopohdinnalla, ajankäytön suunnittelulla ja tiedostamalla valinnan paikan tässä ja nyt.

Raikas ja innostava Valinnan paikka sopii tieto- ja asiantuntijatyöntekijöille, itsensä johtajille sekä etätyöntekijöille – sekä jokaiselle, joka haluaa oppia valitsemaan paremmin. Kirja ammentaa tietoa neurotieteestä ja psykologian tutkimuksesta, ja sen monet harjoitukset ohjaavat viisaisiin valintoihin.

Oma arvioni: Tätä kirjaa lukiessani havahduin huomaamaan, kuinka monia valintoja teemmekään ihan joka päivä ja vieläpä tiedostamattamme. Oli kiinnostavaa pohtia sitäkin, mihin erilaiset valinnat ja päätökset perustuvat: haluanko näitä asioita aidosti itse, vai onko taustalla jokin ulkoinen syy? Tämä liittyy myös elämän merkityksellisyyden pohtimiseen. Välillä tuntuu siltä, ettei elämä ole hallinnassamme, emmekä voi vaikuttaa asioihin niin kuin haluaisimme. Mutta, entä jos sittenkin voisimme tehdä jotakin?

Valintojen tekoon vaikuttaa olennaisesti se, uskommeko itseemme ja mahdollisuuksiimme. Jos luotamme siihen, että voimme onnistua, toimimme sen mukaan, jolloin onnistuminen on usein jopa todennäköistä. Jos epäonnistumme, soimaamme helposti itseämme. Pihlajan mukaan kannattaisi kuitenkin keskittyä pieniinkin edistysaskeleisiin. Ihminen on usein liian ankara itselleen, vaikka olisi viisasta kohdella itseään samalla tavalla kuin parasta ystävää. Onneksi itsemyötätuntoakin voi harjoitella. Meidän tulisi muistaa kiittää myös itseämme. Kun mietin itseäni valintojen tekijänä, tunnistan olevani huomattavasti enemmän harkitseva kuin intuitiivinen, mutta onhan se välillä mukava tehdä nopeitakin päätöksiä, kun siihen on mahdollisuus.

Kirjan lohdullinen  viesti on, että aina on mahdollista valita myös uudestaan. Oppimisen ja kasvun asenteen omaksumalla kehitämme itseämme jatkuvasti. Pihlaja kannustaakin meitä kuuntelemaan itseämme, sillä meillä on vapaus valita itsellemme paras vaihtoehto. Kenenkään ei siis hänen mukaansa tarvitse sopeutua ahtaisiin raameihin, vaan jokaisella on oikeus omannäköiseen elämään.

Kirjan harjoitukset innostivat minua miettimään erilaisia valinnan paikkoja omassa elämässäni. Uskon, että monet valintani tulevat jatkossa olemaan entistä tietoisempia. Suosittelen tätä kirjaa lämpimästi ihan jokaiselle, sillä valinnat ohjaavat elämäämme niin lyhyellä kuin pitkälläkin tähtäimellä. Tämä kirja auttaa näkemään valinnat ennen kaikkea mahdollisuuksina, joihin kannattaa rohkeasti tarttua.