Anna-Leena Härkönen: Olis niin kiva ja muita kirjoituksia

 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 141 s.

Miten suhtautua ystäviin, jotka tekevät jatkuvasti ohareita?

Onko nuorison vapaamielisyys jo ahdasmielistä?

Mistä tunnet sä molopään?

Anna-Leena Härkönen vastaa näihin kysymyksiin rehellisen riemastuttavalla tyylillään ja ottaa tarkan katseensa kohteeksi myös virushysterian, vessajononatsit, dna-testit, etuilevan Jeesuksen, kaamosmasennuksen sekä repliikit, jotka voivat kääntää kohtalon suunnan. Vastaansanomaton uusi kirjoituskokoelma laittaa aikamme ilmiöt halki, poikki ja pinoon. 

"Paras tapa tehdä asiat on tehdä ne."

Oma arvioni: Tykkään Härkösen suorapuheisesta tyylistä. Tekstit sekä viihdyttävät että osuvat tarkasti kulloinkin kohteena olevan asian ytimeen. Olisin lukenut mielelläni jotain ihan uuttakin, mutta onneksi nämä kolumnit kestävät mainiosti useammankin lukukerran. Kaikki herkulliset yksityiskohdat eivät ole ainakaan jääneet mieleen ensimmäiseltä "kierrokselta", joten viihdyin kokoelman parissa mainiosti. "Opin" muun muassa sen, ettei maan vetovoima ole asennekysymys ja että mariseminen on terapeuttista. 

Suosikkisitaattini, joka sopii mielestäni hyvin juuri tähän hetkeen kuuluu näin:


"Mitä siitä tulisi, jos kaikki jättäisivät väliin asiat, jotka ahdistavat? Paitsi onnellisempia ihmisiä."


Niinpä, olishan se kiva juttu,  mutta ihmisen kaltaiselle murehtimaan luodulle eläimelle se lienee useimmiten kuitenkin täysin mahdotonta. Valitettavasti.