Antti Niemi & Jari Hietaniemi: Just sopivasti ketterä – Ketterällä kehityksellä kohti parempaa elämää

 

Kustantaja: Art House
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 192 s.

Miten fiksata henkinen ja fyysinen työympäristö sellaiseksi, että työnteko sujuu keskittyneesti ja hartiatkin pysyvät vetreinä? Miten löytää arjesta aikaa itseä inspiroivaan tekemiseen? Miten saada motivaatiota pitkäjänteisten tavoitteiden saavuttamiseen? Miten olla just sopivasti ketterä ihminen?

Just sopivasti ketterä on kiireisen tietotyöläisen opas työn ja muun elämän parempaan hallintaan. Kirja avaa bisnesmaailmasta tuttua ketterän kehityksen ajattelutapaa ja ruotii sen avulla veikeästi tietotyöläisten tyypillisiä elämänhallinnan kompastuskiviä. Se tarjoaa konkreettisia työkaluja ja nopeita korjausliikkeitä mutta herättelee myös tarkastelemaan omaa elämää syvemmin ja kauaskantoisemmin.

Oma arvioni: Olet kenties kuullut ketterästä kehityksestä. Mutta, tiedätkö mitä ovat agile ja lean? Tämä kirja kertoo, kuinka tehdään parempaa bisnestä ja voidaan löytää entistä parempi tasapaino tavoitteiden ja omien voimavarojen välillä. Voimme "pelata" vain niillä korteilla, jotka meillä juuri sillä hetkellä ovat käytössä. Näin ollen joskus vähän on ihan riittävästi. Tavoitteiden on oltava riittävän realistisia, jotta ne ovat aidosti saavutettavissa. 

Kirjassa ei keskitytä tiettyyn metodiin. Esimerkkien avulla tässä oppaassa valotetaankin erilaisten ketterien työkalujen käyttöä sekä tietotyössä että vapaa-ajalla. Kirjan tavoitteena on opastaa lukijaa tarkastelemaan ja suhtautumaan omaan toimintaansa uudella tavalla. Kirjan kirjoittajien mukaan meidän tulisi oppia kohtelemaan itseämme lempeämmin ja antaa itsellemme lupa hengähtää välillä. Luovuus edellyttää niin palautumista kuin innostuneisuuttakin, joten niillekin on annettava aikaa ja tilaa.     

Kirjan ajatukset muun muassa asioiden priorisoinnista ja itsensä johtamisesta olivat kiinnostavaa luettavaa. Taidanpa ottaa joitakin konkreettisia projektinhallinnan niksejä käyttöön, kunhan se on käytännössä mahdollista. Puhelin menee varmasti aiempaa useammin äänettömälle, enkä vilkuile sähköposteja jatkuvasti... Ei minusta niillä keinoin vielä kovin ketterää tietotyöläistä tule, mutta jostakin on hyvä aloittaa. Suosittelen sinullekin.