Hannu-Pekka Björkman & Nina Honkanen (toim.): Pakopiste

 

Kustantaja: Into
Julkaisuvuosi: 2020
Äänikirjan kesto: 3 h 37 min
Lukija: Hannu-Pekka Björkman

Mitä tapahtuu kun kaikki ympäröivä näyttää erilaiselta ja löydämme itsemme toivomasta, ettei paluuta entiseen ole? Elämä ei tunne rajoja, normaalia tai epänormaalia. Mitä tiiviimmäksi elo muuttuu, sitä kirkkaammin merkitykselliset asiat ja kohtaamiset näyttäytyvät.

Pakopiste-kokoelmassa kuvataan erikokoisia todellisuuksia, joissa pysähtyminen on välttämätöntä. Teos on yritys nähdä ja ymmärtää mitä siitä voi seurata. Kokoelman nimekkääseen kirjailijakaartiin kuuluvat Hannu-Pekka Björkman, Annina Holmberg, Nina Honkanen, Juha Hurme, Jenni Kirves, Tommi Melender, Antti Nylén, Hannu Raittila, Juha Seppälä ja Helena Sinervo.

Oma arvioni: Kokoelman esseemuotoisia tekstejä yhdistää pysähtymisen pakko ja muutoksen väistämättömyys. Osassa tekstejä tuo pysähdyttävä tekijä on koronapandemia, osassa taas läheisen kuolema tai oma sairastuminen. Teksteissä pohditaan muun muassa sitä, kuinka meidän ei ole välttämättä helppoa olla itsemme kanssa. Mutta vaikeina hetkinäkin ihminen on usein kuitenkin loppujen lopuksi varsin sopeutuvainen. Eikä pidä unohtaa suomalaisiin yleisesti liitettävää sisuakaan, jota Jenni Kirves luonnehtii kirjoituksessaan näin:

"Oman tulkintani mukaan sisu on paljon monitahoisempi käsite kuin vaikkapa se, että ihminen menee tarvittaessa läpi harmaan kiven. Sisu on sitä, että keksitään keino ylittää kivi."

Sisua on tarvittu etenkin sotien aikana ja tarvitaan nytkin. Koronapandemia on ollut riesanamme jo vuoden ajan, eikä loppua ole vieläkään näköpiirissä. Meidän on siis jaksettava noudattaa ohjeita ja totella rajoituksia, oivaltaa uusia tapoja tehdä työtä ja olla vuorovaikutuksessa toistemme kanssa. Meiltä kysytään nyt erityisesti luovuutta ja epävarmuuden sietokykyä. Emme oikein tiedä, mihin maailma on menossa, mutta välillä on hyvä pysähtyä miettimään, missä itse olemme. 

Kokoelman kirjoitukset auttavat tässä, sillä ne pysäyttävät lukijansa / kuulijansa monenlaisten hetkien äärelle tarjoten useimmille meistä varmasti myös samaistumiskohteita. Hannu-Pekka Björkmanin lukemana tekstit toimivat äänikirjana mielestäni erinomaisesti. Itselleni sykähdyttävimpiä hetkiä tarjosivat kirjoituskokoelman koonneiden kirjailijoiden omat tekstit. Jos etsit kiinnostavaa esseekokoelmaa, lue Pakopiste.