Jani Toivola: Poika ja hame

 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2020
Kuvittanut: Saara Obele
Sivumäärä: 39 numeroimatonta sivua

Tärkeintä on saada olla oma itsensä

Äidin vaatekaapista pilkottaa punainen hame, jota Roni ei voi vastustaa. Roni tietää, että maailma on jaettu tyttöjen ja poikien juttuihin, mutta kuka on päättänyt, että niin on? Hame on kuin suuri iloinen salaisuus Ronin sisällä. Kun se pääsee valloilleen, riemu on suurempi kuin pelko. 

Oma arvioni: Tämän lämminhenkisen kuvakirjan pojassa on jotakin samaa kuin kirjan kirjoittajassa. Muistan lukeneeni hänen omakohtaisen "hametarinansa" aiemmin. Kirjalla on tärkeä viesti: erilaisuus on rikkautta. Kyllä pojatkin voivat näyttää tunteitaan ja leikkiä vaikka nukeilla, jos siltä tuntuu. Todellisuus on usein kuitenkin paljon julmempi kuin tarinoissa. Kiusaaminen ei useinkaan jää pelkäksi naureskeluksi, eikä tilanne todellakaan hoidu yhtä helposti kuin kirjassa kuvataan, ikävä kyllä. 

Jokaisen lapsen tulisi toki saada olla juuri sellainen kuin on, joten mielestäni tätä kirjaa voisi mainiosti käyttää alaluokilla materiaalina, kun pohditaan ihmisten yksilöllisyyttä ja halutaan kannustaa lapsia olemaan rohkeasti juuri sellaisia kuin he ovat. Muistetaan siis: 

 

 ”- - että elämässä ei pitäisi niin paljon pelätä, mitä muut ajattelevat. Jokaisen pitää saada olla juuri sellainen kuin on PISTE.”