Joonatan Tola: Punainen planeetta

 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 344 s.

”Koko planeetta ei ollut synnyttänyt isääni jännittävämpää miestä.”

Joonatan saa puhelun Pohjois-Karjalaan: isoäiti vetelee viimeisiään. Joonatan pakkaa autoon isänsä sotakypärän ja ajaa isoäidin luo Töölöön. Isoäiti luulee poikansa Mikon saapuneen. Joonatan muistuttaa Mikon kuolleen ja kysyy, mitä isoäiti muistaa pojastaan. Isoäiti ei halua muistella. Joonatan alkaa tutkia ja kirjoittaa omaa ihmeellistä elämäntarinaansa. Lopputulos on karnevalistisen hurjasti elämää sykkivä sekä samaan aikaan sielua ravistavan traaginen kertomus.

Joonatan Tolan esikoisromaani isästä on kaunokirjallinen sähköisku suoraan aivoihin. 

Oma arvioni: Punainen planeetta on tosielämään pohjautuva rankka ja viiltävällä huumorilla höystetty tarina yhdestä pahoinvoivasta perheestä. On alkoholisti-isä, joka kärsii vakavista mielenterveysongelmista, vakavasti sairas äiti ja perhe, joka pakoilee lastensuojeluviranomaisia. On  neljä pientä lasta, jotka kokevat jatkuvaa turvattomuutta ja näkevät välillä nälkää. Tarina on mielestäni todella surullinen. Sitä lukiessa toivoo, että kaikki kauheus olisi vain kirjoittajan mielikuvituksen tuotetta, Yksikään lapsi kun ei ansaitsisi lohdutonta lapsuutta ja elämää täyden kaaoksen keskellä, jossa arkea värittävät esimerkiksi isän viinahuurut ja harhat.  

Tola on kertonut kirjoittaneensa isästään ja varhaislapsuudestaan rakentaakseen oman repaleisen elämäntarinansa kaunokirjallisuuden keinoin. Kirjoittaminen voi olla luonteeltaan terapeuttista, mutta terapia on silti asia erikseen. Punainen planeetta päättyy perheen isän kuolemaan, mutta lasten elämä jatkuu, joten Joonatanin tarinakin oletettavasti jatkuu jossain vaiheessa. 

Jos etsit tosipohjaista ja erikoista tarinaa, lue tämä traaginen esikoisteos.