Kirsi Pylvänäinen: Koronahelvetti - Yhden perheen selviytymistaistelu

 

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 213 s. 

Koskettava tositarina koronan koettelemasta perheestä

Keväällä 2020 korona iski Pylvänäisen perheeseen. Samaan aikaa kun mediassa kerrottiin, että taudista ei ole vaaraa kuin vanhuksille ja lihaville, perheen hyväkuntoinen isä taisteli hengestään hengityskoneessa ja äiti joutui sairaalaan. 

Millaista oli sairastua, kun lääkäritkään eivät vielä tienneet koronasta pajoakaan ja diagnoosista ja sairaalaan pääsystä piti taistella? Miltä tuntui seurata tehohoidossa olevan puolison kamppailua ja samalla havaita koronan oireet ensin lapsissaan, sitten itsessään? 

Kirja on myös kuvaus siitä, miten koronahelvetti muutti perhettä. Se kertoo yhdessä selviämisen voimasta, mutta myös ristiriitaisista tunteista, joita suuri huoli voi aiheuttaa.

Pylvänäisen perhe selvisi, vaikka taudin pitkäkestoiset jälkioireet tulivat ikävänä yllätyksenä. Mutta vähä vähältä keho toipuu - ja elämä jatkuu.

Oma arvioni: Kirja on erinomainen "muistutus" siitä, että koronavirus voi sairastuttaa vakavasti kenet tahansa, ja perusterve hyväkuntoinen ihminenkin saattaa olla nopeasti tehohoidon tarpeessa. Lohdullista on kuitenkin se, että tämä Pylvänäisen perheen tarina on paitsi selviytymistaistelu niin myös toipumistarina. Vakavasta koronainfektiosta voi selvitä, kiitos maamme laadukkaan terveyden- ja sairaanhoidon. Myös sosiaaliset kontaktit, vaikkakin etänä, auttavat kulkemaan koronahelvetin läpi. Viimeistään tämän kirjan lukemisen pitäisi avata kaikkien silmät sille, kuinka vakava asia covid-19 on. Siihen ei pidä missään tapauksessa suhtautua vähätellen. Siksi suosittelenkin tämän riipaisevan rehellisen tositarinan lukemista ihan kaikille.

Jos korona-ahdistus vaivaa, en suosittele kirjan lukemista kuitenkaan juuri ennen nukkumaanmenoa. Se kun ei ole mitään kevyttä iltalukemista. Jos sen sijaan kaipaat vertaistukea koronan kanssa kamppailuun, voi Koronahelvetti antaa sinulle verratonta vertaistukea. Kirjasta löytyy myös mustaa huumoria, joka sekin auttaa jaksamaan.