Mika Lamminpää: Siltoja – Opettajan koronapäiväkirja
Kustantaja: Oppian Julkaisuvuosi: 2021 Sivumäärä: 248 s. |
Maaliskuu 2020: uusi koronavirus leviää Suomeen. Yhteiskunta on uuden ja oudon tilanteen edessä. Miten opettajat ja opiskelijat selviävät, kun kaikkien on siirryttävä äkkiä etäopetukseen? Kuka sairastuu koronaan ja ketkä kantavat virusta tietämättään?
Mika Lamminpää on turkulainen opettaja ja kirjailija. Oppian on aiemmin julkaissut hänen romaaninsa Mies joka putosi jaloilleen.
Oma arvioni: Korona ja kirjallisuus. Siinä kaksi isoa koota, jotka ovat Lamminpään päiväkirjassa keskeisessä roolissa. Koronapandemian kehittymistä tarkastellaan kirjassa ennen kaikkea lukujen valossa seuraten yksityiskohtaisesti koronaan sairastuneiden, sairaalahoidossa olevien ja kuolleiden määrissä tapahtuvia muutoksia sekä koko maassa että Varsinais-Suomen alueella. Tämä lukujen loputon toistelu oli paikoin jo puuduttavaa luettavaa. Taisipa kirjoittaja itsekin mainita jo väsyvänsä lukujen seuraamiseen.
Lamminpää esittelee teoksessaan monenlaista kiinnostavaa kirjallisuutta. Joukossa on itselleni ennestään tuttuja romaaneja, mukaan lukien Anni Kytömäen (ei siis Anna, kuten Siltoja -teoksessa toistuvasti mainitaan) Margarita. Luulenpa, että poimin tästä koronapäiväkirjasta muutaman opuksen lukulistalleni.
Vaikka suuri kirjojen ystävä olenkin, mielenkiintoisinta luettavaa olivat kuitenkin kuvaukset etäopetuksen toteuttamisesta S2 -opiskelijoiden kanssa. Uskon, että suuri osa opettajista voikin helposti samaistua Mikan kokemuksiin, kun viime keväänä piti varsin nopeasti ottaa haltuun Teamsit, Zoomit yms. siinä vaiheessa, kun lähiopetus ei enää ollutkaan mahdollista. Vaikka olenkin opettanut ja ohjannut opiskelijoita verkossa jo kauan ennen poikkeusolojakin, silti tämä uudenlainen tilanne on ollut haastava minullekin. Päällimmäisenä ajatuksena itselläni on kuitenkin ehdottomasti vaivattomuus. Etäopetuksesta voi olla myös yllättävää hyötyä osalle oppilaista, kuten kiusaamisen vähentymistä. Ikävä kyllä tällainen myönteinen tulos on samalla surullista luettavaa. Odotettavissa kun on, että lähiopetukseen palatessa kiusaajat jatkavat siitä, mihin jäivät.
Voin suositella kirjaa etenkin kaikille kirjallisuudesta kiinnostuneille opettajille.