Pauliina Vanhatalo: Tuntemani maailma

 

Kustantaja: Kustantamo S&S
Julkaisuvuosi: 2021
Äänikirjan kesto: 2 h 43 min
Lukija: Anni Kajos

Jotta ihminen voi elää maailmassa, hänen täytyy oppia piirtämään sen rajat.

Kirjailijan kuuluu ymmärtää omia tunteitaan ja eläytyä toisten, todellisten tai kuviteltujen, ihmisten kokemuksiin. Mutta mitä enemmän tunteita on, sitä nopeammin niihin myös väsyy. Kun muuttuva maailma ja yhä huolestuttavammiksi käyvät uutiset työntyvät ihon alle, tunteita on jo yksinkertaisesti liikaa. Ei kai voi olla kansalaisvelvollisuus viedä itseään toistuvasti jaksamisen äärirajoille tai kantaa koko ajan sisällään toisten kärsimystä? Täytyy kai olla muitakin tapoja elää?

Kirjailija alkaa käydä terapiassa ja tilaa potilasasiakirjat varhaisvuosiltaan. Hän työntää päänsä kylmällä vedellä täytettyyn pullataikinakulhoon. Hän tutkii psykopaatteja, noita populaarikulttuurin sydämettömiä hirviöitä, jotka ovat todellisuudessa usein jotakin muuta. Miksi itse asiassa pidämme empatiaa niin suuressa arvossa?

Tuntemani maailma päättää Pauliina Vanhatalon omaelämäkerrallisen trilogian. Ajatuksia herättävä teos tutkii ihmisen osaa ilmastokriisin ja pandemian keskellä.

Oma arvioni: Vanhatalon uusin omaelämäkerrallinen romaani on vahvasti kiinni juuri tässä epävarmuuden ajassa, jonka keskellä nyt elämme. Kirjailijan tunteet ovat tekstissä varsin voimakkaasti läsnä. Hänen mielessään myllertää, kun hän miettii, miten elämää pitäisi oikein elää. Ja samaa kysymystä pohtii helposti lukijakin.  Olisiko elämä kenties helpompaa ilman tunteita? Tuskinpa kuitenkaan, vaikka tunnekuormalla, jonka jaksamme kantaa toki rajansa onkin. 

Teoksen kieli on Vanhatalolle tyypillisesti hiottua ja se toimi hienosti myös äänikirjana, vaikka todennäköisesti lukukokemus olisi ollut vielä kuuntelukokemustakin vaikuttavampi. Jos olet valmis kurkistamaan myös omaan sisäiseen maailmaasi ja syvimpiin tunteisiisi, lue Tuntemani maailma. Suosittelen lämpimästi.  

P.S. Postaukseni Pauliina Vanhatalon omaelämäkerrallisen trilogian avausosasta Keskivaikea vuosi voit lukea tästä ja Toinen elämä -teoksesta tästä