Pekka Hako: Linnunradalla – Kapellimestari Hannu Linnun matkassa

 

Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 301 s.

"Ainoastaan orkesteria johtamalla osaan kuvata päässäni soivaa musiikkia." – Hannu Lintu

Linnunradalla piirtää lähikuvan kapellimestari Hannu Linnusta, hänen taustastaan ja ammatillisesta kasvustaan sekä työstään kansainvälisillä konserttilavoilla ja Suomessa. Teoksessa Lintu kertoo myös ajattelustaan sekä hänelle tärkeistä säveltäjistä ja sävellyksistä. Lisäksi teos kurkistaa konserttiyleisöltä piilossa oleviin hetkiin kulissien takana eri puolilla maailmaa.

Tietokirjailija Pekka Hako seurasi Hannu Linnun työskentelyä paitsi tämän kotoisassa ympäristössä Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina myös konserttimatkoilla Saksassa, Japanissa, Yhdysvalloissa ja Singaporessa. Linnunradalla avaa oven orkesterityön julkisivun taakse ja puhkaisee tavallisen lukijan mentävän aukon kapellimestarin salaperäisenä pidettyyn maailmaan.

Oma arvioni: Kirjalla on mielestäni todella osuva nimi, sillä siinä matkataan Hannu Linnun kanssa ympäri maailmaa ja keskustellaan musiikin ulottuvuuksista. Olen aina ollut myös klassisen musiikin kuuntelija, mutta teoksen luettuani monet sävellykset saivat huomattavasti lisää syvyyttä ja uusia nyansseja. Voin sanoa, että musiikillinen maailmani avartui huomattavasti, vaikka se ole oikeastaan koskaan kovin kapea-alainen ollutkaan. Orkesterinjohtajan työhön liitetään usein mystiikkaa ja seremoniallisuutta, mitä siinä jossain määrin varmaan onkin, mutta Linnun työtä lähestytään kuitenkin tässä kirjassa varsin arkisesti Moniäänisten musiikkiteosten yksityiskohdissa riittää hiomista loputtomiin, ja vuorovaikutus ei aina ole ongelmatonta.  

Epäkronologinen elämänkaaren kuvaaminen oli ratkaisu, joka hieman häiritsi syy-seuraussuhteiden hahmottamista. Vaikka kirja on erinomainen, joskin osin jopa liiankin pikkutarkka, kuvaus kapellimestarin työstä, henkilökuva Hannu Linnusta jäi kuitenkin mielestäni jotenkin pinnalliseksi, vaikka Lintu kirjailijan lähelleen ja mielensä avaruuteen päästikin. Suosittelen kirjaa etenkin kaikille kapellimestarin työstä kiinnostuneille ja taidemusiikin ystäville.