Toni Morrison: Toiseuden synty – Rodusta, rajoista ja kirjallisuudesta

 

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2020
Englanninkielinen alkuteos: The Origin of Others (2017)
Suomentaneet: Koko Hubara & Astrid Swan
Sivumäärä: 126 s.

Terävän elegantti puheenvuoro rasismista, inhimillisyydestä ja tarinoiden voimasta. Kirjailijalegendan omakohtaisista teksteistä kasvaa ihmiskunnan ykseyden ja meitä yhdistävän kirjallisuuden puolustuspuhe. 

Oma arvioni: Toiseuden synty on hieno esseekokoelma. Se on kiinnostava yhdistelmä kirjallisuuskritiikkiä, historiaa ja muistelmia. Kirjassa tarkastellaan amerikkalaisen yhteiskunnan historiaa, ennen kaikkea yhdysvaltalaisen identiteettipolitiikan vanhinta ja väkevintä muotoa, rasismia.  Morrison kirjoittaakin teoksessaan paljon muun muassa osallisuudesta ja siitä, kuka hyväksytään yhteiskunnan jäseneksi. Hän puhuu toiseuttamisesta, vieraannuttamisesta ja raja-aitojen pystyttämisestä viisaasti ja syväluotaavasti.  Hän haluaa selvittää, miten ja miksi nuo raja-aidat on yhdistetty nimenomaan ihonväriin. Toni Morrison (1931–2019) edusti tutkimussuuntaa, joka osoittaa valkoisen rasismin olevan luonteeltaan pysyvää.  

Toni Morrison oli ensimmäinen musta nainen, joka sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon ja hän oli kiistatta yksi merkittävimmistä yhdysvaltalaiskirjailijoista.  Hän laajensi maansa kirjallista kaanonia ollen yksi tärkeimmistä ei-valkoisuuden, toiseuden ja naiseuden kuvaajista. 

Suomentajien jälkisanat tuovat Toiseuden synnyn lähemmäs suomalaista yhteiskuntaa. Black Lives Matter-mielenosoitukset levisivät eri kaupunkeihin myös Suomessa kesällä 2020. Meilläkin rasismin purkaminen on edelleen alkutekijöissään, ja koronapandemia jyllää pakottaen meidät sietämään epävarmuutta ja näkemään oma haavoittuvuutemme. Toiseuden synty laittaa lukijansa pohtimaan, kuinka rodusta, rasismista ja maahanmuutosta puhutaan ja ennen kaikkea, miten niistä tulisi puhua. Käytettävillä käsitteillä on merkitystä, ja asiallinen tieto on avainasemassa toiseuttamisen torjumisessa – on sen taustalla sitten oikeastaan mikä tahansa tekijä. Esimerkiksi vammattomuus on edelleen normi siinä missä valkoisuuskin. Voi kunpa meillä ei olisi tarvetta alentaa toisia, jotta voisimme tuntea itsemme ihmisiksi.  Silloin voisimme olla ihmisiä ihmisille ihonväriin tai muihinkaan ominaisuuksiin katsomatta. Kirjan suomentaneet Koko Hubara ja Astrid Swan toteavat osuvasti Morrisonin perintöä vaalien näin:

”Niin kauan kun elämämme rasismin varaan rakennetussa maailmassa, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin lukea, kuunnella ja keskustella näistä vaikeista asioista sekä luoda kieltä, joka lisää ymmärrystä.” 


Lukemisesta on tosiaan hyvä aloittaa. Toiseuden synty on ajatuksia herättävä ja inspiroiva teos, jota suosittelen lämpimästi kaikille ihmisyydestä kiinnostuneille.