Ulla-Lena Lundberg: Leo

Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2015, 4. painos
Ruotsinkielinen alkuteos: Leo (1989)
Suomentanut: Leena Vallisaari
Sivumäärä: 405 s.


Finlandia-voittajan taidokas merenkulkuromaani

Kun 14-vuotias Erik-Petter perii isältään raskaasti tappiollisen tilan, meri on hänen ainoa mahdollisuutensa. Ensimmäisen laivan mastot kohoavat kylänväen epäluuloista huolimatta, ja uudenkarhea alus lasketaan rohkeasti vesille. Vähitellen Erikistä kasvaa menestyvä laivanvarustaja, kylän mahtimies. Aluksista uljain on kuunari Leo, joka tuo vaurautta omistajalleen ja koko kylälle. Mutta menestyksestä joudutaan maksamaan kallis hinta, eivätkä kaikki merelle lähtijät koskaan palaa.

Elämä on ankaraa myös niille, jotka jäävät rannalle odottamaan kuunarien paluuta. Silti vaikeidenkin aikojen yli kantaa kyläläisten suunnatun elämänhalu ja toivo valoisasta tulevaisuudesta. Usko meren tuomaan vaurauteen on vahva. Maailma kuitenkin muuttuu merenkulkijoiden ympärillä, ja kuunarien loiston aika on vain lyhyt hetki. 

Hartaasti odotettu uusintapainos vie lukijansa 1800-luvulle kuunarien aikaan. Lundbergin taidokkaassa kerronnassa tuntuu meren tuoksu ja kauan sitten kadonneen maailman lumovoima. 

Oma arvioni: Merelliseen tunnelmaan vievä historiallinen romaani, josta ei henkilöitä puutu. Välillä oli jopa hieman hankalaa pysyä kärryillä siitä, kenestä milloinkin puhuttiin. Tämä vaikutti varmasti osaltaan siihen, että hahmot jäivät etäisiksi. Elämä 1800-luvun Ahvenanmaalla oli rankkaa: lapset kuolivat ja taudit jylläsivät. Romaanin vahvuutena onkin mielestäni nimenomaan uskottava ajankuvaus. Aivan Jään veroista lukuelämystä ei Leo itselleni kuitenkaan tarjonnut. Mutta voin silti suositella kirjaa kaikille historiallisten romaanien ystäville.