Angelika Leikola & Ismo Leikola: Suo, kuokka ja Hollywood

 

Kustantaja: Siltala
Julkaisuvuosi: 2021
Äänikirjan kesto: 11 h 11 min
Lukija: Ismo Leikola

“Olenko minä ihan sekaisin, kun olen tullut tänne? Nämä ihmisethän ovat ihan eri maailmasta! Sitten alan vaan puhua, ja yhtäkkiä koko sekalainen konkkaronkka räjähtää samanaikaisesti nauruun. Miten tämä on edes mahdollista?”

Suomalaisen komedian historiassa kääntyy uusi lehti, kun stand up -koomikko Ismo Leikola ja hänen vaimonsa ja kirjoituspartnerinsa Angelika lähtevät yllättävän kutsun myötä rakentamaan uraa Los Angelesiin. Mukanaan heillä on vain pelonsekainen into, hatarat käsitykset tulevasta ja pieni, purentavikainen koira.

Kulttuurishokin ja puun takaa tulevien tapahtumien pyörteissä pariskunta joutuu elämänsä myllerrykseen, kun tuttu ja turvallinen lintukodon arki vaihtuu amerikkalaiseen sekkivihkosähläykseen ja Hollywoodin haikalojen väistelyyn.

Suo, kuokka ja Hollywood on paitsi harvinainen sukellus stand up -komiikan kulissien taakse myös tarina kasvusta kovan paineen alla viihteen kovimmassa ytimessä. Ainutlaatuisen tarinansa kertomisen ohella Leikolat tekevät viiltävän poikkileikkauksen niin amerikkalaisuuden kuin suomalaisuudenkin kaikenkarvaisista puolista.

Leikolat viihdyttävät, yllättävät, haastavat ja antavat ajattelun aihetta tässä lupsakkaan kaapuun verhoillussa syväanalyysissa kahdesta maasta, kahdesta ihmisestä ja yhdestä koirasta.

Ovatko asiat todella sitä miltä ne näyttävät vai kenties jotain ihan muuta?

Oma arvioni: No niin, nyt se on kuunneltu. Kyllä kannatti. Kirjassa Leikolat kuvaavat kokemuksiaan uuteen maahan asettumisesta ja amerikkalaiseen elämänmenoon sopeutumisesta. Arkiset kommellukset naurattavat, mutta samalla ne saavat ajattelemaan esimerkiksi sitä, kuinka sujuvaa laskujen maksaminen verkkopankissa onkaan, eikä kaikenlaisia lomakkeita tarvitse sentään jatkuvasti täytellä, toisin kuin Amerikassa. Kirja on kiinnostava ja hyvin toimiva yhdistelmä letkeää leikolamaista huumoria ja terävänäköistä syvällistäkin analyysia kahdesta varsin erilaisesta yhteiskunnasta. Kirjaa kuunnellessa selviää muun muassa se, miksi Yhdysvallat ei ole hyvinvointivaltio, ja miksi ulkonäkö on niin tärkeä asia amerikkalaisille. Suomalaiset saavat puolestaan noottia muun muassa kateudestaan ja toisten raha-asioiden utelusta. 

Kirjan ilmaisun puhekielisyys toimi Ismon lukemassa äänikirjassa mielestäni loistavasti. Näin kerronta oli luontevaa, ja välillä tuntuikin siltä kuin olisi ollut Leikolan stand up -keikalla. Kirjan olisi mainiosti voinut kuunnella vaikka kerralla alusta loppuun, mutta päätin kuitenkin nauttia sen pienemmissä pätkissä. Varsin viihdyttävä ja ajattelua avartava kokemus. Suosittelen tätä kirjaa siis kaikille Leikolan oivaltavan huumorin ystäville.