Anna Järvinen: Dröm natten till idag:

 

Kustantaja: Förlaget
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 160 s.


Mina ben är fina idag, jag verkar ha funnit rätt mängd mat och motion. Naprapaten skapar välmående, som gör mig snygg. Det är påskafton och sommarvärme i Stockholm. Har inte kollat upp Helsingfors än. Vad gör du.

Jag befinner mig på en trappstegspyramid, har levt länge, nästan femtio år. Det innebär många liv. Jag borde ha veckad kjol en bit ner på vaderna. Det har jag inte.  

Musikern och sångaren Anna Järvinen debuterar med en resolut roman om döden, konsten, tiden, skönheten och begäret.

Det är vår i Stockholm. Berättaren Anna befinner sig i en ljus lägenhet som hon har svårt att hålla städad, trots att det finns en tydlig målbild. I tankarna har hon Finland, landet hon lämnade när hon var barn. I texten finns också ett du, ett då, en sorg.

Dröm natten till idag: är en tät tillståndsroman där perspektivet är klart och tanken redig.

Oma arvioni: Olipa virkistävää vaihteeksi lukea toisella kotimaisella kirjoitettu romaani. Muusikko  Anna Järvisen esikoisromaani (ilmestynyt suomeksi Teoksen kustantama 2021 nimellä Uni viime yönä:) on tiivis katsaus  viidenkympin kynnyksellä olevan naisen elämästä, tai itse asiassa monista elämistä. Se on rehellistä  kerrontaa ja kirkasta kuvausta niin taiteesta, kuolemasta, kauneudesta kuin halustakin. Yksinäisyys, ulkopuolisuus ja kaipaus ovat ruotsinsuomalaisen taiteilijan teoksessa vahvasti läsnä, ja monissa muistoissa onkin haikean surumielinen pohjavire. Fragmentaarisessa pienoisromaanissa liikutaan sulavasti unesta todellisuuteen ja takaisin. Vähäeleisyys on viehättävää. Se jättää lukijalle tilaa ajatella. Romaanin kieli on yksinkertaisuudessaan kuin musiikkia, joka soi moniäänisesti ja harmonisesti. Teoksessa oleva huumori on hiljaista ja ironista.

Järvisen esikoisteosta ei ole helppo lokeroida, eikä se minusta ole tarpeenkaan. Siihen viitannee myös teoksen nimessä oleva kaksoispiste. Itse huomasin lukevani kirjaa kuitenkin omaelämäkerrallisena teoksena, mutta yhtä hyvin sitä voisi lähestyä vaikkapa proosarunoelmana. Viihdyin kirjan parissa mainiosti, joten suosittelen sen lukemista sinullekin.