Dean Nicholson: Nalan maailma

 

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2021
Englanninkielinen alkuteos: Nala's World (2020)
Suomentanut: Veera Kaski
Sivumäärä: 272 s. 

Hurmaava tositarina skotlantilaisen miehenkörilään ja hylätyn kissan elämänmuuttavasta ystävyydestä.

Kolmekymppinen skotti Dean Nicholson lähti syksyllä 2018 pyöräilemään maailman ympäri toivoen saavansa ryhtiä levottomaan elämäänsä. Kolme kuukautta myöhemmin, keskellä Bosnian vuoristoa, hän löysi etsimänsä nälkäisen kissanpoikasen muodossa. Dean nimesi kissan Nalaksi, salakuljetti sen rajan yli Montenegroon ja hoivasi sen kuntoon paikallisen eläinlääkärin avustuksella. Siitä lähtien kaksikko on ollut erottamaton. 

Vuotta ja lukuisia maita myöhemmin lähes miljoona ihmistä seurasi somessa Deanin ja Nalan seikkailua Euroopassa ja Aasiassa. Reissunsa aikana he muun muassa vierailivat pakolaisleirillä, pelastivat löytöeläimiä, keräsivät varoja hyväntekeväisyyteen ja kohtasivat hämmästyttävää vieraanvaraisuutta. Nalan maailma osoittaa hellyttävällä tavalla todeksi, miten odottamattoman käänteen elämä voi saada, kun antaa mahdollisuuden sattumille ja ystävyydelle.

Oma arvioni: Nalan maailma on hieno ja koskettava tarina miehen ja löytökissan ihmeellisestä polkupyöräseikkailusta maailman ympäri. Se on uskomaton kertomus siitä, kuinka yksi naukaisu voi oikeasti muuttaa niin miehen kuin kissankin elämän. Matkan aikana Nala opettaa Deanille muun muassa vastuun kantamista, rennosti elämistä ja pienistä hetkistä nauttimista. Kaikkea ei voi suunnitella ennalta, eikä toki tarvitsekaan. Ystävysten yllätyksellistä matkaa oli mukava seurata, vaikka kaksikoin tielle osui vastoinkäymisiäkin. En ole kissaihminen, mutta kyllä minusta tuli Nalan fani varsin nopeasti. Kerrassaan ihastuttava pieni olento. Tätä kirjaa on helppo suositella erityisesti kaikille kissojen ystäville. 

Jos haluat seurata kaksikon matkantekoa, se onnistuu tästä