Kirja-arvio: Hiljaisilla havumailla kutsuu lukijansa Koillismaan maisemiin

Markku Välitalon upea Hiljaisilla havumailla -luontokuvateos vuodelta 2020 on hieno kunnianosoitus Suomen ja etenkin Posion ainutkertaiselle ja alkuperäiselle luonnolle. Se vie lukijansa retkille vanhoihin moni-ilmeisiin metsiin, vesistöjen äärelle, Riisitunturille ja Korouoman rotkolaaksoon, toinen toistaan vaikuttavimpiin luontokohteisiin. Kirjan erityisenä hienoutena on mielestäni se, että luonnossa liikutaan eri vuodenaikoina ja monenlaisissa tilanteissa. Teoksen kuvissa luonnon monimuotoisuus onkin todella upeasti läsnä. Pohjoisen havumetsän mosaiikkimaisuus on suorastaan mykistävää. Kuviin on ikuistettu niin laajoja maisemia kuin pieniä yksityiskohtia. Sellaisiakin, joita tavallinen tallaaja tuskin retkillään edes huomaisi. 

Tekstien tunnelmallinen kerronta on paikoin lähes runollista. Tarinallisuuden lomaan on ripoteltu kiinnostavasti myös biologisia ja maantieteellisiä faktoja, eikä huumoriakaan ole unohdettu. Tekijän pitkä kokemus sekä luontokuvaajana että kirjoittajana välittyy tästä teoksesta erinomaisesti, vaikka kyseessä onkin Välitalon ensimmäinen kirja. Hiljaisilla havumailla ylsi WWF:n Vuoden luontokirja 2020-kilpailussa finaaliin, enkä todellakaan yhtään ihmettele. Kokonaisuus kun on tasapainoinen, kuvat visuaalisesti vaikuttavia, luonnonsuojelun tärkeys tulee teoksessa hyvin esille ja kirja soveltuu mielestäni kaikenlaisille luonnon ystäville.

Hiljaisilla havumailla onkin teos, jota suosittelen lämpimästi kaikille suomalaisesta luonnosta kiinnostuneille ja sen monimuotoisuutta arvostaville lukijoille.  On todella hienoa, että kirjan upeiden valokuvien kautta luontoon pääsevät tutustumaan vaivattomasti hekin, joille maastossa liikkuminen ei jostakin syystä ole mahdollista. Olen itsekin yksi heistä. Tiedän jo nyt, että tulen ihastelemaan kirjan kuvia yhä uudelleen ja uudelleen. Luonnossa liikkuminen tekee tutkitusti hyvää niin mielelle kuin kehollekin, mutta onneksi jo luentokuvien katseleminenkin voi vähentää stressiä.

Lämmin kiitos tekijälle saamastani arvostelukappaleesta. 

P.S. Kirjailijan kotisivuille pääset tästä.
Jos haluat tilata kirjan itsellesi, lähetä sähköpostia osoitteeseen: markku.valitalo@gmail.com

 

Valokuvat, teksti, taitto ja teoksen julkaisu: Markku Välitalo
Värihallinta: Jukka Aalto
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 173 s.