Kirja-arvio: Nobel-kirjailijan unenomaiset runot ovat täynnä arkisia ihmeitä

 ”Päivä vaihteli yön kanssa,
maa ja taivas olivat vuorotellen valaistuja.”


Yhdysvaltalainen Louise Glück (s. 1943) julkaisi ensimmäisen runokokoelmansa Firstborn jo vuonna 1968, mutta hänen uransa lähti kovaan nousukiitoon vasta 1990-luvulla, jolloin Glück voitti lukuisia kirjallisuuspalkintoja. Näin ollen hän onkin yksi sukupolvensa arvostetuimmista runoilijoista. Uskollinen ja hyveellinen yö (2021) on Glückin uusin kirja ja ensimmäinen suomeksi julkaistu teos. Anni Sumari on kääntänyt runot alkuperäisteoksesta Faithful and Virtuous Night vuodelta 2014. 

Takakansitekstin mukaan teos kertoo lukijalle tarinan ritarista, joka on matkalla kuoleman maahan. Minulle tämä oli kuitenkin ennen kaikkea kuvaus mieheksi varttuvasta pojasta, kuvataiteilijasta, joka käy terapiassa läpi varhaisia menetyksiään ja koettaa hyväksyä ikääntymisen ja lähestyvän kuolemansa, mutta muistot eivät jätä miestä rauhaan. Välillä hän tunteekin ajelehtivansa oman elämänsä yläpuolella, ja elämä tapahtuu ikään kuin jossain kaukana.   

Tässä suuressa tarinassa näkökulmat vaihtelevat, ja osat ovat jatkuvassa muutoksessa. Pohjavireenä on melankolisuus, mutta myös arvoituksellisuus ja kohtalokkuus ovat näissä monikerroksisissa ja osin pienoisnovelleja muistuttavissa runoissa vahvasti läsnä. Glückin ilmaisu on koruttomuudessaan kaunista, ja hänen runoudessaan yksilöllinen kasvaa vaivattomasti universaaliksi. Kysymys on siis henkisestä matkanteosta. Kuljemme yöstä aamuun, muutumme ja vanhenemme joka hetki. Mutta on päämäärämme mikä tahansa, odotus vie meitä eteenpäin. 

Monitulkintaisuudessaan Louise Glückin kerronnalliset runot ovat mielestäni sekä lukijaystävällisiä että erinomaisesti useamman lukukerran kestäviä. Siksi niitä on mukava suositella myös sellaisille lukijoille, jotka mahdollisesti pelkäävät tarttua runoteoksiin. Uskollinen ja hyveellinen yö on lyriikkaa, johon kannattaa tutustua. 

P.S. Kiitos kustantajalle saamastani arvostelukappaleesta. 

Kustantaja: Enostone
Julkaisuvuosi: 2020
Englanninkielinen alkuteos: Faithful and Virtuous Night (2014)
Suomentanut: Anni Sumari
Sivumäärä: 70 s.