Julia Cameron: Kuuntelemisen polku – Johdatus tarkkaavaisuuden taitoon

 

Kustantaja: LIKE
Julkaisuvuosi: 2021
Englanninkielinen alkuteos: The Listening Path. The Creative Art of Attention (2021)
Suomentanut: Einari Aaltonen
Sivumäärä: 220 s.

Aamusivujen luoja paneutuu kuuntelun saloihin

Miltä luonto kuulostaa? Entä hiljaisuus? Luovuusguru houkuttelee lukijan hiljentymään kiireen ja loputtoman hälinän keskellä. Tällä kertaa katse ei suuntaudu sisäänpäin, vaan aistit avataan kuulemaan. Kirja ohjaa kuulemaan ympäröivän luonnon ja kanssakulkijoidemme viestejä niin että ne eivät enää huku hälyyn. Kuunteleminen avaa ovet syvälle sisimpään ja paljastaa ehtymättömän luovuuden lähteen.

Oma arvioni: Meillä on perustavanlaatuinen tarve ymmärtää ja tulla ymmärretyksi. Kuunteleminen on hyvä tapa ymmärtää sekä itseämme että toisia. Kuunteleminen on myös erinomainen tapa osoittaa myötätuntoa. Voidaan jopa ajatella, että aito kuulluksi tuleminen on lähellä rakastamista. Cameron kannustaa lukijaa pohtimaan vastauksia seuraaviin kysymyksiin: mitä minun pitää tietää, mitä minun tulee hyväksyä, mitä minun pitää yrittää, mitä minun pitää murehtia ja mitä minun pitää juhlistaa?

Matka kuuntelemisen polulla on ollut mielenkiintoinen ja ajatuksia avartava. Kirjassa kuvataan sitä, kuinka kuunteleminen on monimuotoista ja palkitsevaa. Se on taito, jota voi kehittää jatkuvasti. Ehkä nyt olisi jo vihdoin aika aloittaa aamusivujen kirjoittaminen. Olen harkinnut sitä pitkään, mutta aina se on kuitenkin jäänyt tekemättä. Cameronin mukaan aamusivujen voima piilee siinä, että niiden ansiosta uskallamme kuunnella unelmiamme ja myös pukea ne sanoiksi. Jos meiltä puuttuu rohkeutta, elämämme voi kutistua. Tähän liittyen kirjailija Paulo Coelho on todennut osuvasti näin:


"Unelma voi toteutua, ja se tekee elämästä mielenkiintoista."


Myös Steve Jobs kehotti seuraamaan sydäntä ja intuitiota, sillä ne tietävät, millaisia haluamme oikeasti olla. Ja Pablo Picasson mukaan kaikki kuviteltavissa oleva on todellista. Meidän kannattaa siis kuunnella niin "sisäistä" opastamme, läheisiämme, sankareitamme kuin hiljaisuuttakin. Kirja tarjoaa työkaluja, joita voi käyttää missä ja milloin tahansa. Astu siis sinäkin rohkeasti kuuntelemisen polulle.