Merete Mazzarella: Syksystä syksyyn

 

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2021
Ruotsinkielinen alkuteos: Från höst till höst. Dagbok
Suomentanut: Raija Rintamäki
Sivumäärä: 336 s.

Koskettavaa pohdintaa ajan olemuksesta ja sen riennosta

Päiväkirjamainen teos ulottuu vuoden 2019 syksystä seuraavan vuoden syksyyn, ja ajanjaksoon mahtuu monia mullistuksia. Ilmastonmuutoksen kiihdyttämät maastopalot katkaisevat lyhyeen odotetun vierailun australialaisten ystävien luokse, ja koronavirusrajoitukset pakottavat kirjailijan peruuttamaan 75-vuotisjuhlansa, jotka oli tarkoitus pitää lähiomaisten kesken Canterburyssä. Vanhenemisen ja luopumisen tunnot nousevat pintaan, kun terveys on alkanut reistailla. Oma kirjailijantyökään ei enää tuota entisenlaista iloa, vaan muuttuu pakoksi ja velvollisuudeksi.

Myöhäisen iän onnellinen parisuhde ja lukuisat ystävyyssuhteet kuitenkin kantavat. Filosofipuolison kanssa on hyvä miettiä maailman menoa. Ikääntymistä ja elämän haurautta koskevine mietteineen teos on syvästi inhimillinen ja koskettava.

Oma arvioni: Mazzarella kuvaa aikamme ilmiöitä asioita tarkkanäköisesti pohdiskellen ja ikään kuin lukijan kanssa keskustellen. Sattuneesta syystä keskiössä on koronapandemia, mutta osansa tarkastelussa saavat myös niin metsäpalot, Yhdysvaltojen hallinto kuin pakolaisten asemakin. Ja tietysti aika, joka kulkee vääjäämättä eteenpäin, vaikka moni asia tuntuu koronan myötä pysähtyneen. Niin ja vanheneminen, jota tapahtuu itse asiassa joka hetki, ajattelemme sitä tai emme. Kirjaa lukiessa havahduin siihen, kuinka suhtaudun jo nyt moniin asioihin eri tavoin kuin nuorena, vaikka en ole vielä täyttänyt edes 50 vuotta. Voin hyvin kuvitella, että 75-vuotiaana tilanne on jälleen erilainen. 

Pidän Mazzarellan kirjoitustyylistä ja minua viehättävät myös teoksessa olevat humoristiset anekdootit ja lukuisat kirjallisuusviittaukset. Jos etsit kirjaa, joka saa sinut hyvin todennäköisesti miettimään maailmaa ja elämää, Syksystä syksyyn on mielestäni erinomainen valinta. Suosittelen lämpimästi.