Elizabeth Strout: Olive Kitteridge

 

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2020
Englanninkielinen alkuteos: Olive Kitteridge (2008)
Suomentanut: Kristiina Rikman
Äänikirjan kesto: 11 h 7 min
Lukija: Erja Manto

Olive Kitteridge on henkilö, jota rakastat vihata.

Vastustamaton romaani kitkerästä Olive Kitteridgestä, jota on helppo vihata ja sääliä. Pulitzer-palkittu teos vakuuttaa, että helpointa Olivea on sittenkin rakastaa.

Olive Kitteridge on eläköitynyt opettaja, joka paheksuu muutoksia kotikaupungissaan Mainen Crosbyssa. Tarkkanäköisesti hän punnitsee maailmanmenoa ja köykäiseksi sen toteaa. Mutta oman elämänsä suhteen Olive on sokea, kyvytön tunnistamaan lähipiirissään tapahtuvia muutoksia. Entinen oppilas, oma lapsi tai aviomies – kukaan heistä ei tunnu tavoittavan Oliven katsetta. Mutta pikkuhiljaa, aivan kuin varkain, alkaa tapahtua muutos. Pala palalta, tarina tarinalta, hahmottuu kuva Olive Kitteridgestä, joka vihdoin katsoo itseään peiliin. Ja se, jos mikä, tekee kipeää.

Oma arvioni: Romaanin erillisiä tarinoita yhdistävänä tekijänä on Olive Kitteridge. Vaikka kirjassa seurataan toki muidenkin Crosbyn asukkaiden elämää, Olive on kaikissa tarinoissa läsnä vähintäänkin ihmisten puheissa.  Keskeisiä teemoja ovat ihmissuhteet ja yhteisöllisyys, otetaan välillä etäisyyttä, kunnes taas kaivataan läheisyyttä. Muistellaan menneitä ja pelätään tulevaa. Oliven moninainen persoonaa rakentuu hienosti pala kerrallaan eri tarinoiden kautta. Hän on kaikkine piirteineen ja ennen kaikkea epätäydellisyydessään varsin samaistuttava henkilö. 

Tämä teos palkittiin Pulizer-palkinnolla vuonna 2009 ja myöhemmin siitä tehtiin myös tv-sarja (2014). En ole kyseisetä sarjaa katsonut, mutta kirjan kuuntelun jälkeen olisi kyllä kiinnostavaa nähdä se. Jos pidät episodimaisista ja hyvin kirjoitetuista romaaneista, Olive Kitteridge ei varmasti tuota sinulle pettymystä. Minä viihdyin kirjan parissa niin hyvin, että tiedän jo nyt myös palaavani Oliven seuraan...