Elizabeth Strout: Olive, taas

 

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2021
Englanninkielinen alkuteos: Olive, Again
Suomentanut: Kristiina Rikman
Äänikirjan kesto: 10 h 24 min
Lukija: Erja Manto

Rakastetun äkämyksen paluu

Riipaiseva, hienovaraisen koominen romaani Olive Kitteridgesta, jolle vanhuus on kauhistus - ja sittenkin uusi mahdollisuus.

Olive Kitteridge on yhtä pisteliäs ja hankala kuin aina, mutta tällä kertaa hänellä on syytä ollakin. Rakas aviomies Henry on kuollut, välit ainoaan lapseen ovat tulehtuneet ja uusi avioliitto on pikemminkin pelastusrengas kuin rakkauden kaunein kukka. Ja aika, se vain tikittää eteenpäin. 13 tarinan verran Olivea ja hänen kotikaupunkinsa asukkaita syväluotaava Elizabeth Strout kuvaa elämän epävarmuutta, epäreiluutta ja sen joskus niin epärealistisen lohdullisia käänteitä. Ikävuodet 70-86 ovat Olivelle täynnä nöyryytyksiä ja nöyrtymisiä, mutta ovatko ne sittenkin hänen parhaansa? 

Oma arvioni: Olipa mukava palata Oliven ja hänen ystäviensä seuraan. Edellisen romaanin tavoin tämäkin kirja koostuu irrallisista tarinoista, jotka kaikki kuitenkin ainakin sivuavat Olive Kitteridgen persoonaa ja elämää. Teoksen kantavana teemana on vanhuus ja sen mukana tuomat ilmiöt, kuten kehon rappeutuminen, yksinäisyys ja kuoleman lopullisuuden tajuaminen. Eipä auta muu kuin sopeutua elämän eteen heittämiin tilanteisiin. Mutta toki vanhan ihmisen elämään iloakin mahtuu. Viestinä on mielestäni se, että elämää on elettävä eteenpäin, eikä menneeseen voi jäädä kiinni.  

Stroutilla on taito kuvata epämiellyttäviäkin asioita inhimillisellä lämmöllä ja elämänmakuisella huumorilla höystettynä. Tämä kirja tuo Oliven omalaatuisesta persoonallisuudesta esiin uusia puolia, mutta siitä huolimatta tähän suorasukaiseen naiseen tutustuminen kannattaa ehdottomasti aloittaa Olive Kitteridge -teoksesta. Näin saat tästä mukaansa tempaavasta jatko-osasta ja tarinoiden mosaiikista eniten irti. Olive oli kipakkuudessaan ihana – taas. Ja Erja Manto lukijana jälleen loistava. Suosittelen kuuntelemaan.