Jenni Räinä: Kulkijat – Naisia metsissä, soilla ja tuntureilla

 

Kustantaja: LIKE
Julkaisuvuosi: 2021
Valokuvat: Teija Soini
Sivumäärä: 250 s.


Luontoa tarkasti havainnoiva teos kutsuu mukaansa metsäpoluille.

Suomen kansallispuistot rikkovat kävijäennätyksiä, ja niissä vaeltaa enemmän naisia kuin koskaan. Eräkirjallisuudessa villin luonnon valloittaa kuitenkin yhä mies varusteineen. Jenni Räinä halusi irti perinteisestä eräkuvastosta ja lähti yhdeksän kiinnostavan naisen kanssa metsään. Millaisia ovat naisten erätarinat? Millainen on suhteemme luontoon ekokriisin aikakaudella?

Räinä kirjoittaa viipyillen, pohdiskellen ja antaen äänen myös menneiden sukupolvien vaeltajanaisille, sinnikkäille tunturit tunteneille housuniekoille, jotka omana aikanaan rikkoivat radikaalisti naiselle asetetut roolimallit.

Kirjassa on kuvituksena Teija Soinin upeita valokuvia.

Oma arvioni: Kulkijat on kirja, joka mahdollistaa lukijalle metsissä kulkemisen, soilla tarpomisen ja tuntureilla vaeltamisen vaivattomasti vaikkapa kotisohvalla istuen. Tutkitusti on tiedossa, että jo luontokuvien katsominenkin on hyvinvointiamme edistävää. Tämän teoksen hienoutena on ennen kaikkea se, että siinä pääsevät ääneen niin entiset kuin nykyisetkin vaeltajanaiset. Pidän Räinän rauhallisesta ja luontoa kunnioittavasta kerronnasta. Kirjan valokuvat eivät e-kirjatoteutuksessa pääse kuitenkaan mielestäni täysin oikeuksiinsa, joten suosittelen teoksen paperiversion lukemista. Jos erämatkailu kiinnostaa, saatat saada tästä kirjasta kimmokkeen esimerkiksi marjastuksen, luontokuvauksen tai ulkona yöpymisen aloittamiseen. Suomen moni-ilmeinen luonto jokamiehenoikeuksineen ja vaihtuvine vuodenaikoineen tarjoaa eränkävijöille kerrassaan erinomaiset puitteet.