Kate Murphy: Et taida kuunnella – Miksi kuunteleminen on tärkeää ja miten se muuttaa meitä

 

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2020
Englanninkielinen alkuteos: You're not listening (2020)
Suomentanut: Nina Mäki-Kihniä
Sivumäärä: 304 s.

Oletko yrittänyt keskustella älylaitteen tuijottajan tai oman mielipiteensä toitottajan kanssa? Entä osaatko itse kuunnella? Kannattaisi osata, sillä kuunteleminen on todellinen supertaito.

Nykyaika on täynnä puhetta, mutta samalla olemme kadottamassa kuuntelemisen taidon. Ilman toisen ihmisen aitoa kuuntelemista menetämme ymmärrystä, yhteyttä ja mahdollisuuksia. Jos osaisimme kunnolla kuunnella, asiat etenisivät sujuvammin ja voisimme itsekin paremmin.

Palkitun yhdysvaltalaisjournalistin Kate Murphyn viihdyttävä, esimerkein ja tarinoin varustettu kirja kertoo, miksi olemme menettämässä kuuntelemisen taidon, mitä siitä pahimmillaan seuraa, mistä syystä kuunteleminen on tärkeää myös hyvinvoinnin kannalta ja mitä voimme tehdä oppiaksemme paremmiksi kuuntelijoiksi.

Oma arvioni: Tässä kirjassa tuodaan monin tavoin esille, kuinka kuunteleminen on puhumista tärkeämpää:

"Vasta kuuntelemalla osallistumme, ymmärrämme, saamme yhteyden, myötäelämme ja kasvamme ihmisinä. Se on kaikkien onnistuneiden suhteiden perusta niin yksityiselämässä, työssä kuin politiikassakin."


Kuuntelu auttaa meitä myös erottamaan faktan fiktiosta, ymmärtämään monimutkaisia tilanteita ja persoonallisuuksia. Kirjan kiinnostavat esimerkit osoittavat, että kuunteleminen ei ole aina helppoa, mutta sen eteen kannattaa todella nähdä vaivaa. Hyvä kuuntelija on yleensä myös hyvä kyselijä - ja mikseipä hyvä ihminenkin. Mikä parasta, omia kuuntelijan taitojaan on mahdollista kehittää jatkuvasti. Koska jokaisella meistä on varmasti tarve ymmärtää ja tulla ymmärretyksi, on hyvä hidastaa ja rauhoittua kuuntelemaan. Sopivan hetken tullen kannattaa myös lukea tämä kirja. Uskon, että se herkistää kuulemaan aidosti.