Kati Haapakoski, Anna Niemelä & Elina Yrjölä: Läsnä etänä – Seitsemän oppituntia tulevaisuuden työelämästä

 

Kustantaja: Alma Talent
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 180 s.

Itseohjautuvuus, etätyö ja etäjohtaminen ovat aikamme iskusanoja. Mutta mitä tapahtuu, kun etätyö iskee yllättäen ja samalla koko kansakunta – ja lähes koko maailma – joutuu kaikin puolin poikkeuksellisiin oloihin? Mitä voimme oppia etätyön tekemisestä, etätyökaveruudesta ja etäjohtamisesta? Mitä meidän yleensä ottaen pitäisi ymmärtää virtuaalitiimeissä toimimisesta ja niiden johtamisesta?

Tässä kirjassa näitä kysymyksiä analysoi seitsemän johtamista, poikkeustiloja ja etäisyhteisöjä erinomaisesti ymmärtävää asiantuntijaa, muun muassa aivotutkija Katri Saarikivi, tulevaisuudentutkija Osmo Kuusi, tutkimusjohtaja Tarja Jalava ja e-urheiluvalmentaja Felix Wahlsberg.

Oma arvioni: Tämä kirja ei lopulta tarjonnut minulle juurikaan uusia oivalluksia, mikä ei liene lainkaan yllättävää, voinhan sanoa olevani etätyöskentelyn konkari. Olen työskennellyt jo vuosikausia enimmäkseen kotona, ja nyt toista vuotta kokonaan. Itselleni kiinnostavinta luettavaa oli koulujen digiloikka, joka viime keväänä toteutui oikeastaan yhdessä yössä koronapandemian vuoksi. Niin kävi tavallaan yliopistossakin, vaikka verkko-opinnot sinänsä eivät uusi asia olekaan. Etäopetus on ilmiönä todella kiinnostava. Tiedämme jo nyt sen jakavan vahvasti niin opettajien kuin oppilaidenkin mielipiteitä. Toisille se sopii jopa perinteistä opetusta paremmin vaikkapa kiusaamisen tai keskittymishaasteiden vuoksi, mutta toisille etäopetus on suorastaan raastavaa tuskaa. Mutta niinhän se on monen muunkin asian kanssa. Ja ajatukset voivat muuttua, kun kokemusta karttuu ja uudet työskentelytavat vakiintuvat.

Kuten kirjan nimikin kertoo, on tärkeää olla läsnä myös etänä. Se onnistuu kyllä, mutta aito vuorovaikutus edellyttää kuuntelemista  – myös etätyössä. Vaikka etänä työskenteleminen ei kaikilta osin helppoa olekaan, teoksessa haastatellut asiantuntijat korostavat, että lähes kaiken voi siirtää verkkoon. Jos toimintaan ollaan aidosti sitoutuneita ja jokainen virtuaalisesti toimivan yhteisön jäsen tietää, mitä häneltä odotetaan, moni homma voi etänä toimia jopa paremmin ja tehokkaammin kuin osaamme etukäteen ajatellakaan. 

Oli harmillista huomata, että kirjan näytesivut ja e-kirjan toteutus eivät vastanneet toisiaan. Jälkimmäisessä oli esimerkiksi suurin osa tekstistä lihavoitu, mikä tuntui lukiessa varsin häiritsevältä, etenkin kun joissakin sanoissa oli välissä kirjaimia ilman lihavointia. Toivottavasti selityksenä tähän olisi jokin tekninen ongelma. Myös samojen asioiden toistelu alkoi vähitellen ärsyttää. Mietinkin, olivatko tiivistelmät todella tarpeen. Teksti kun oli sinällään selkeää ja nopealukuista. Kritiikistä huolimatta suosittelen tätä poikkeuksellisen nopeasti kasattua kirjaa kaikille etäjohtamisesta ja -työskentelystä kiinnostuneille. Se antaa hyviä käytännön vinkkejä niiden toteuttamiseen ja näkökulmia siihen, miten etätöiden lisääntyminen tulee muuttamaan työelämäämme tästä eteenpäin.