Koko Hubara: Bechi

 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 142 s.

Ravistava esikoisromaani yhdeltä sukupolvensa kiinnostavimmista tekijöistä. Kertomus äitien ja tytärten yhtaikaa irtipääsemättömästä ja repivästä suhteesta. Halusta kuulua johonkin, ja riistäytyä vapaaksi.

Bechi on graduaan viimeistelevä kolmekymppinen helsinkiläisnainen. Hänen äitinsä Shoshana taas on kirjailija, joka jätti ovet paukkuen taakseen jemeninjuutalaisen sukunsa, muutti Suomeen, ja jonka omaelämäkerrallinen romaani kohautti maata aikoinaan. Ja sitten on äidin veli, jonka kohtalo ei ole jättänyt rauhaan ketään suvun kolmen sukupolven naisista. Kun Bechi kertoo äidille raskaudestaan, vyöryvät esiin vuosikymmenien jännitteet. Kuinka eri tavalla voikaan muistaa? Ja mitä kaikkea mieluummin unohtaisi?

Oma arvioni: Koko Hubaran (s. 1984) esikoisromaani Bechi on rosoinen kuvaus äidin ja tyttären kompleksisesta suhteesta. sekä sukupolvelta toiselle siirtyvistä traumoista. Jännitteinen kerronta pitikin otteessaan melko vahvasti, vaikka tarinassa ei kovin paljon pinnalta katsoen tapahdukaan. Isojakin teemoja kirjassa toki on  muun muassa rasismista mielenterveysongelmiin, mutta niitä ei käsitellä syvällisesti. Sen sijaan tunteet kuohuvat vahvoina ravistellen ajoittain myös lukijaansa. Tarinan henkilöt jäivät kuitenkin mielestäni varsin etäisiksi. Se on aina jotenkin surullista, ja kaipasinkin siis teokseen jotakin lisää. 

Kaiken kaikkiaan Bechi on väkevä romaani, jossa äidinrakkautta ei mystifioida eikä oman identiteetin löytämisen haasteita kaunistella. Vaikka en kirjaan suuresti ihastunutkaan, on se varmasti lukemisen arvoinen kaikille edellä mainituista teemoista kiinnostuneille. Koko Hubara on rohkea ja omaääninen kertoja.