Terhi Rannela: Kirjeiden lumo

 

Kustantaja: Karisto
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 168 s.

Viisas, kulttuurihistoriaa luotaava teos puhuu hitaan, yksityisen kirjoittamisen puolesta. Onko kaiken nykyisin oltava julkista?

Kirjailija Terhi Rannela on kirjoittanut kirjeitä ja päiväkirjaa niin kauan kuin muistaa. Rannela nauttii vanhanaikaisesta käsin kirjoittamisesta ja vertaa sitä mindfulnessiin. Kirjassaan hän punoo omakohtaiset kokemukset kiinnostavasti historiallisiin anekdootteihin Jackie Kennedyn saamista surunvalitteluviesteistä Sofia Tolstajan päiväkirjamerkintöihin. Millainen on ollut kynän voima eri aikoina? Innostava hyvän mielen kirja kutsuu viihtymään ja sivistymään.

Oma arvioni: Tämän kiinnostavan teoksen nimenä voisi mielestäni olla hyvin myös kirjoittamisen lumo, kirjassa kun puhutaan niin paljon muistakin kuin kirjeistä ja niiden kirjoittamisesta. Kirjassa on todella paljon samaistuttavia asioita, sillä olen itsekin kirjoittanut niin kauan kuin olen osannut sanoja paperille raapustaa; päiväkirjoja, kirjeitä useilla kielillä eri puolille maailmaa, runoja ja paljon muuta. Tänä päivänä koneella naputtelu on syrjäyttänyt käsin kirjoittamisen lähes kokonaan korttien kirjoittamista lukuun ottamatta, mutta kaunokirjoitukseni on siitä huolimatta edelleen luettavaa.  

Olen jo pitkään ajatellut aloittaa päiväkirjan kirjoittamisen uudelleen vuosikausien tauon jälkeen, mutta aina se on vain jotenkin jäänyt. Nyt tämän kirjoittamiseen kannustavan ja inspiroivan kirjan luettuani minulla ei taida olla enää muuta vaihtoehtoa. Rannela luonnehtii kirjoittamista hienosti näin:

”Kirjoittaminen on havainnointia, hereillä pysymistä, tämänkin vaatimattoman, ohikiittävän hetken arvostamista. Kirjoittaminen on heijastin pimeässä.” 


Vaikka kirjoitusvälineet kehittyvät jatkuvasti, kirjoittamisen merkitys ei katoa. Totuus on, että emme voi tänä päivänä edes määritellä luku- ja kirjoitustaitoa yhtä yksiselitteisesti kuin aiemmin. Jos olet innostunut kirjeiden kirjoittamisesta tai päiväkirjan pitämisestä, tämä kirja on ehdottomasti lukemisen arvoinen. Suosittelen lämpimästi. Vaikka kirjeissä lumoa usein onkin, ja siksi teoksen nimi kiinnitti huomioni, ihastuin ensin kuitenkin kirjan kauniiseen kansikuvaan.