Susanna Silvander-Rosti: Sulon ja Elsin uudet naapurit

 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2021
Kuvittanut: Nadja Sarell
Sivumäärä: 32 s.

Lämminhenkinen kuvakirja monenlaisista perheistä. 

Sulo ja Elsi intoilevat muutosta Kevätmäen värikkäisiin puutaloihin. Kaksosia kuitenkin mietityttää, asuuko niissä leikkikavereita. Onneksi heidän kaksi äitiään kannustavat rohkeasti tutustumaan uusiin naapureihin, joihin lukeutuvat ainakin kaukaa etelästä muuttanut Aishan ja Fulan perhe ja ihanan bonussiskon saaneet Nelli ja Neea.

Sulo ja Elsi kohtaavat uusien kavereiden kanssa hauskoja hetkiä ja oppivat, että kaikki perheet ovat yhtä hyviä. Rakkaus ratkaisee, olipa kyseessä sitten uusperhe, adoptioperhe, yhden vanhemman perhe, sateenkaariperhe, maahanmuuttajaperhe tai jokin muu.

Oma arvioni: Kaksi äitiä & kaksoset -perhevlogista tuttu Susanna on kirjoittanut juuri lastenkirjan, jossa muutamaa vuotta todellisia esikuviaan vanhemmat kaksoset Sulo ja Elsi seikkailevat uudessa naapurustossaan tutustuen erilaisiin lapsiin ja heidän monenlaisiin perheisiinsä. Kirjassa kuvataan hienosti sitä, kuinka erilaiset perheet elävät tavallista arkeaan. Kirja näyttää lapsille perheiden moninaisuuden rikkautena ja luonnollisena asiana, jota ei tarvitse pelätä. Eivätkä pienet lapset yleensä kyllä ihmisten erilaisuutta yleisemminkään juuri kauhistele. Ennemminkin se saattaa herättää heissä uteliaisuutta. Lasten kysymykset ansaitsevatkin aina asiallisia vastauksia, eikä niitä saisi koskaan ohittaa. Pahimmassa tapauksessa tukahdutettu tiedonjano kun  voi muuttua peloiksi ja ennakkoluuloiksi. 

On hyvä muistaa, että se, mihin lapset tottuvat jo pienestä pitäen, on heille usein normaalia vielä aikuisenakin. Siksi on tärkeää, että monenlaisia asioita käsitellään yhdessä lasten kanssa heidän ikä- ja kehitystasonsa huomioiden. Ja mikä onkaan mukavampaa kuin kuin kirjojen lukeminen. Tämä Nadja Sarellin ihanan värikkäästi ja hauskasti kuvittama kirja sopii mielestäni varsin mainiosti leppoisiin ja opettavaisiin lukuhetkiin niin varhaiskasvatuksessa kuin kodeissakin. Suosittelen lämpimästi.